Codarea datelor calitative - exemplu
Publicat: 20 Mai 2010 | Vizualizari: 3057
Dupa ce datele au fost culese – prin observatie, interviuri, din texte sau imagini, etc - trebuie sa identificam o modalitate de a le organiza, configura, selecta, transforma, abstractiza si reprezenta intr-un mod care sa aiba cat mai mult sens pentru cercetarea pe care o facem (Lazarsfeld si Barton, 1951; McKinney , 1969, 1970; Bailey, 1973; Constas, 1993; Miles and Huberman, 1994). Codarea datelor si produsul final al acestui proces – categoriile de date – au ocupat segmente importante din domeniul larg al cercetarii sociale empirice inca de la inceputurile acestuia (vezi, spre exemplu, Weber, 1904).
Datele brute chiar daca foarte adesea vorbesc in nume propriu (lucru foarte evident, mai ales in cazul datelor calitative) foarte rar vorbesc intre ele. Cum analiza de datelor presupune punerea lor in legatura, procesul de codare este necesar pentru ca nu pot fi prezentate cititorului date neorganizate si necategorizate in speranta ca acesta isi va da seama care date in ce categorie se plaseaza si cum se leaga intre ele. Codarea este procesul prin care datele sunt dezasamblate, conceptualizate si reasamblate in alte date noi (Strauss si Corbin, 1990), si presupune minimizarea, evidentierea sau ignorarea unor dimensiuni ale acestora, cu scopul de a servi intentiilor anuntate ale cercetarii. Acest lucru trebuie facut intr-un mod transparent si consistent.
Acest curs/capitol prezinta procedurile clasice de codare a datelor, exemplifica cateva dificultati care pot aparea in codarea datelor si exemplifica procedeele inductive si deductive de codare a datelor
Proceduri de codare
Categoriile sunt rezultatul unui proces de grupare. Datele brute sunt impartite in grupuri in functie de o serie de atribute ale acestora. Principiul dupa care se face gruparea este urmatorul: elementele care sunt plasate in acelasi grup trebuie sa fie cat mai asemanatoare intre ele si cat mai diferite de elementele plasate in alte grupuri. Potrivit lui unei traditii de cercetare initiata de Paul Lazarsfeld (1937) si Allen Barton (1955) plasarea datelor brute in grupuri si definirea categoriilor are la baza o combinatie de atribute intre care exista relatii cu sens. Sensul relatiilor dintre atribute este aplicat deductiv de teoria de la care am plecat in cercetarea pe care o face sau este derivat inductiv din datele brute. Literatura de specialitate mentioneaza cinci modalitati sau proceduri de codare a datelor calitative: codarea deschisa (denumita uneori si conceptuala sau tematica), codarea axiala, codarea selectiva, codarea factuala si codarea interpretativa. Aceste codari sunt tipologii analitice si trebuiesc facute explicite in procesul de analiza a datelor.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00