Rolul politicii monetare
calendar_month 22 Dec 2012, 00:00
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la carese adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei.

Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.

Actualitatea subiectului analizat.

In conditiile in care celelalte parghii economice erau, practic, imposibil de utilizat, politica monetara s-a dovedit a fi singura in masura sa ducala indeplininirea masurarilor de stabilizare, chiar daca aceasta, la inceput, s-a facut cu destul de multe eforturi.

Scopul prezentului proiect consta in:
  • cercetarea bazelor teoretice si metodologice ale politicii monetare ca o totalitatea formelor de organizare a relatiilor financiare;
  • cercetarea bazelor analizei si gestiunii stabilitatii financiare;
  • determinarea influentei diverselor elemente ale mecanismului financiar;
  • elaborarea unui sistem de masuri privind gestiunea stabilitatii monetare;
  • elaborarea recomandarilor practice privind perfectionarea politicilor monetare actuale.

Pe parcursul ultimelor decenii au existat trei strategii standard de politica monetara care s-au bucurat de succes in ceea ce priveste furnizarea unei ancore nominale eficiente, respectiv tintirea agregatelor monetare, tintirea cursului de schimb si tintirea inflatiei. Frankel (1995) a sugerat o strategie alternativa ca fiind cea mai potrivita pentru economiile semideschise, si anume tintirea veniturilor nominale; cu toate acestea, o problema majora ridicata de aceasta strategie o constituie faptul ca nu a fost pusa in practica niciodata, nici de tarile industrializate, nici de cele emergente (Mishkin si Savastano, 2000).