studentie.ro  » universitar » laboratoare » Proprietatile tribologice ale straturilor compozite

Proprietatile tribologice ale straturilor compozite

Publicat: 13 Mai 2010 | Vizualizari: 2003

Proprietatile tribologice ale straturilor compozite cu matrice NiP si particule dure realizate prin electrodepunere Incorporarea de particule in straturile elctrodepuse determina modificarea comportamentului tribologic al depunerilor. Din acest considerent majoritatea autorilor studiaza influenta pe care o au particulele asupra duritatii compozitelor.

Zum – Gahr [150] arata (figura 1) ca in cazul compozitelor caracteristicile intrinseci ale particulelor influenteaza rezistenta la abraziune. De asemenea, el sustine ca in cazul particulelor neizotrope orientarea si marimea lor sunt parametrii ce nu trebuie neglijati; astfel, o particula incorporata paralel cu suprafata va fi eliminata mult mai usor decat aceeasi particula incorporata perpendicular pe suprafata.

Coeficientul de frecare si pierderea de masa sunt caracteristici esentiale ale comportamentului la frecare al materialelor. Pena-Munoz [118] a comparat valorile coeficientului de frecare obtinute pentru o depunere compozita cu cele ale matricei. Astfel, pentru depunerea compozita Ni/PTFE (Ni/Poly-Tetra-Fluoro-Ethylena) coeficientul de frecare scade in primele cicluri ale testului (figura 2).

Variatiile pierderilor de masa scot in evidenta caracterul antiuzura pe care il au particulele dure si in mod special carburile. Spre exemplu, in cursul testelor de zgariere a compozitei NiP/B4C, pierderile de masa sunt foarte mici (figura 3).

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00