studentie.ro  » universitar » laboratoare » Principii generale de preparare ale bonturilor dentare

Principii generale de preparare ale bonturilor dentare

Publicat: 20 Apr 2010 | Vizualizari: 2577

Indepartarea de substanta dentara pe FAtA OCLUZALa urmareste: o slefuirea anatoforma, cu respectarea morfologiei ocluzale. Fata ocluzala a bontului trebuie sa prezinte tot atatia cuspizi cati au existat la dintele natural, sant mezio-distal, santuri intercuspidiene. Exceptie fac fosetele si crestele marginale care nu trebuie redate pe bont, deoarece reprezinta zone retentive ce vor impiedica obtinerea unei amprente fidele a preparatiei.

Avantajele slefuirii anatoforme sunt: sacrificiu minim de substanta dentara prin indepartarea uniforma de substanta dentara; conservarea vitalitatii dintelui prin respectarea formei camerei pulpare; transmiterea catre tehnician a datelor privind inclinarea initiala a versantilor si pantelor cuspidiene

[dupa Schillingburg]

o indepartarea de substanta dentara suficienta pentru rezistenta viitoarei coroane. Pentru a se obtine un perete coronar suficient de rezistent in dreptul stopului ocluzal se realizeaza bizotarea cuspizilor functionali, pe versantul extern al cuspizilor palatinali la maxilar, respectiv vestibulari la mandibula.

[dupa Shillingburg]
Posibilitatile clinice de control a slefuirii pe fata ocluzala sunt:
- cu ceara de ocluzie
- cu cheie de silicon chitos, cu care s-a inregistrat aspectul initial al dintelui

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-11 00:00:00