studentie.ro  » universitar » laboratoare » Preparatia pentru coroana metalica

Preparatia pentru coroana metalica

Publicat: 21 Apr 2010 | Vizualizari: 1787

Pentru obtinerea unei coroane metalice rezistente, reducerea de substanta dentara poate fi cuprinsa intre 0,3 mm-1mm, in functie de aliajul care va fi folosit la obtinerea acesteia. in cazul in care coroana se va turna din aliaj crom-cobalt sau crom-nichel, peretele coronar va fi suficient de rezistent in cazul reducerii a numai 0,3 mm de substanta dentara, spre deosebire de alijele nobile si seminobile care reclama un sacrificiu mai mare la nivelul bontului. Vom exemplifica preparatia pentru acestea din urma.FAtA OCLUZALA:Substanta dura dentara se reduce :


- 1,5mm din versantul intern al cuspizilor activi


- 1,5mm din versantul extern al cuspizilor activi prin bizotare


- 1mm din cuspizii inactiviInstrumentar: pietre diamantate cilindrice sau conice cu varf rotunjit, diametru de 1mm si 1,5mmTehnici de slefuire:


Piatra diamantata se asaza tangent la creasta ce imparte versantul cuspidian in doua pante, cu varful intotdeauna in contact cu santul mezio-distal.


1. Tehnica “in treapta”: se reduce substanta dura dentara de pe o jumatate a fetei ocluzale, vestibulara sau palatinala. Ca urmare a slefurii progresive a acesteia in santul mezio-distal va aparea o diferenta –treapta- fata de jumatatea ramasa integra. Atunci cand acesta treapta coincide ca latime cu varful pietrei cu diametrul cunoscut de 1mm, tinuta tangent la suprafata dentara preparata, se poate controla cantitatea de substanta dentara redusa . 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00