studentie.ro  » universitar » laboratoare » Metode de diagnostic organizatorica: metoda Taguchi si metoda Anadis

Metode de diagnostic organizatorica: metoda Taguchi si metoda Anadis

Publicat: 10 Iun 2014 | Vizualizari: 1109

Doctorul Genichi Taguchi s-a nascut la 1 ianuarie 1924 in Japonia. Absolvent al Kiryu technical college si doctor in stiinte la Universitatea Kyushu, a fost profesor onorific la Institutul de Tehnologie de la Nankin (China).


A predat in Japonia ca profesor la Universitatea Aoyama Gakuin din Tokio pana in 1982. In aceasta perioada a format generatii de ingineri, lucrand in industrie ca si consultant pentru intreprinderi de prim rang.


De obicei, cand se constata o dispersie sau o instabilitate a caracteristicilor unui produs cu ocazia fabricarii sau utiliizarii sale, se cauta cauzele pentru a le reduce, sau chiar elimina. Ori, aceste cauze pot fi multiple : variatiile conditiilor de mediu (temperatura umiditatea, praf, ..), variabilitatea caracteristicilor materiilor prime si componentilor utilizati, moduri de operare diferite ale muncitorilor. Mijloacele utilizate in general pentru a le combate pot sa coste uneori foarte scump : micsorarea intervalului de toleranta pentru materialele utilizate, supradimensionarea componentilor, dispozitive mai mult sau mai putin sofisticate pentru climatizarea atelierelor de fabricatie, reguli prea rigide de utilizare sau de functionare a produselor.


Strategia adoptata de G. Taguchi este diametral opusa (conform figurii 7) in loc sa caute sa elimine acesti factori paraziti (numiti factori zgomot), el a cautat sa minimizeze impactul lor. Concret, ea consta in identificarea combinatiilor de parametri care reduc efectele cauzelor, fara ca acestea sa fie atacate direct.


Parametri referitori la produs sau la procesul sau de fabricatie, asupra carora putem actiona usor, se numesc factori controlati (cum sunt presiunea intr-un proces de injectie, tipul lubrifiantului utilizat, temperatura de turnare a unui metal, adancimea de taiere a unei unelte, viteza de agitare a unei solutii lichide, valoarea unei rezistente intr-un circuit electric, ...).


Cautarea valorilor bune care sa fie atribuite factorilor controlati se efectueaza in mod experimental, cu scopul de a optimiza produsul sau procesul, astfel incat acesta:
- sa respecte performantele functionale dorite
- sa fie robust, adica insensibil la factorii zgomot si aceasta cu costuri cat mai reduse.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00