studentie.ro  » universitar » laboratoare » Materiale de constructii

Materiale de constructii

Publicat: 26 Apr 2010 | Vizualizari: 1907

Determinarile de laborator presupun efectuarea de masuratori, marimile masurate devenind parametri de calcul pentru determinarea caracteristicii cautate. Pentru a efectua masuratorile, sunt necesare instrumente / aparate de masura. 1.1. Reguli generale pentru efectuarea si exprimarea masuratorilor. Instrumentele si aparatele de masura se caracterizeaza prin capacitate (sau domeniu) si prin precizie.

Capacitatea (domeniul) de masura exprima valoarea maxima a marimii ce poate fi masurata printr-o singura aplicare (de exemplu, cu o rigla de 0,50 m, se pot masura lungimi de pana la 50 cm; lungimi mai mari pot fi masurate prin aplicarea de mai multe ori a riglei);
- precizia exprima valoarea minima a variatiei marimii ce poate fi determinata si se identifica, de regula, prin marimea minima marcata pe scala instrumentului (de exemplu, o rigla gradata in milimetri va avea precizia de 10-3 m).
Capacitatea si precizia unui aparat de masura sunt in corelatie, in sensul ca o capacitate mai mica permite o precizie mai buna, intrucat sistemul constructiv al aparatului poate fi mai sensibil si sa sesizeze variatii mai mici ale marimii. Pentru precizia masuratorilor si protectia instrumentelor si aparatelor de masura, se impun urmatoarele reguli:
- instrumentul / aparatul de masura trebuie pregatit, dupa caz, prin calare, echilibrare, etalonare;
- se vor asigura conditiile de mediu (temperatura, umiditate) necesare si se va aclimatiza aparatul inaintea efectuarii masuratorii;
- nu se va manevra aparatul prin atingerea / actionarea indicatorului, intrucat deformarea acestuia conduce la citire eronata a masuratorilor;
- se va alege aparatul cu capacitatea de masura corespunzatoare, intrucat:
- supraincarcarea conduce la deteriorarea sistemului constructiv al aparatului;
- capacitatea mult prea mare implica precizie redusa;
- capacitatea mai mica impune efectuarea masuratorii in mai multe etape, cu aparitia repetata a erorilor de masurare.

Marimile se exprima, de regula, in unitatile de masura din sistemul international (S.I:), conform Anexei 1.1. Exprimarea in multiplii sau submultiplii unitatilor de masura este admisa pentru evitarea calculelor cu valori mari sau cu multe zecimale. in cazurile in care instrumentele / aparatele de masura (mai vechi) sunt etalonate in unitati din alte sisteme de unitati, este necesara transformarea unitatilor de masura in unitatile S.I., pe baza corelatiilor intre acestea. in toate cazurile, este obligatorie exprimarea caracteristicilor tehnice determinate in unitatile de masura prevazute de normele tehnice specifice.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-11 00:00:00