Laminarea tablelor si benzilor
Publicat: 13 Mai 2010 | Vizualizari: 5598
Laminarea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica la care un semifabricat este trecut printre doi cilindrii care se rotesc in sensuri inverse si reduc dimensiunile sectiunii in directia actionarii fortei obtinandu-se o crestere a dimensiunilor pe celelalte doua directii. Ea reprezinta procedeul cu cea mai mare raspandire in prelucrarea metalelor prin deformare plastica. Aproximativ 75% din productia de otel elaborata in industria metalurgica se prelucreaza prin laminare in semifabricate ca: table, benzi, profile, tevi, etc., in timp ce restul de 25% din cantitatea de otel se prelucreaza prin turnare sau prin forjare.
Laminorul este o instalatie complexa utilizata pentru prelucrarea prin laminare la cald sau la rece a materialelor metalice. Este format din utilaje de baza (care participa direct la deformarea plastica), de exemplu: linii de laminare (care la randul lor se compun si ele din trenuri de laminare) si din utilaje auxiliare (care deservesc utilajele de baza) de incalzire, manevrare, ajustare, etc..
Asamblul format din doi sau mai multi cilindri care lucreaza simultan la executarea unei operatii de laminare poarta numele de caja de laminare sau caja de lucru (fig. 9.1). Partea cilindrilor care vinde in contact direct cu laminatul poarta numele de tablie. Dupa forma ei, cilindrii pot fi cu tablie neteda (folositi la laminarea tablelor si benzilor) sau cu tablie calibrata (folositi pentru laminarea profilelor).
Laminorul utilizat in laborator, este un laminor duo, nereversibil, cu cilindri orizontali de o 60 folosit pentru laminarea benzilor subtiri la rece (fig.9.2). El se compune din:
- motoreductorul 1;
- cuplajul de compensatie 2, care permite mici deplasari sau dezaxari ale arborilor ce urmeaza a fi cuplati; caja de angrenare 3, care are rolul de a transmite cajei de lucru momentul de rotatie primit de la motorul de actionare, impartindu-l proportional pe cilindri de lucru ai cajei si de a schimba sensul de rotatie al acestora;
- barele de cuplare 4, pentru transmiterea momentului motor de la cilindri cajei de angrenare la cilindri cajei de lucru, permitand anumite dezaxari ca urmare a schimbarii pozitiei pe verticala a cilindrilor de lucru prin reglarile ce sunt necesare a se efectua;
- mansoanele de cuplare 5;
- caja de lucru, formata dintr-un cadru in care sunt montati cei doi cilindri de lucru cu tablie neteda 6, impreuna cu dispozitivul de reglare pe verticala a cilindrului superior.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00