studentie.ro  » universitar » laboratoare » Gandirea de grup

Gandirea de grup

Publicat: 12 Mar 2011 | Vizualizari: 2871

O disfunctie a luarii unei decizii care a primit o atentie considerabila din partea cercetatorilor este fenomenul denumit gandirea de grup. Irving Janis este inventatorul termenului gandire de grup, determinand o deteriorare a eficientei mentale, a perceptiei realitatii si a judecatii morale ca rezultat al presiunii exercitate in interiorul grupului. Aceasta tinde sa se manifeste in grupuri extrem de coezive in care dorinta membrilor grupului pentru consens devine mult mai importanta decat evaluarea problemelor si a solutiilor realiste.


Janis a observat ca, uneori, grupuri de oameni cu o calificare inalta si cu experienta iau decizii proaste. Enuntand ipoteza ca deciziile nefaste aveau drept cauza procesul insusi al luarii de decizie, acesta a inteprins analiza unor rapoarte ale sedintelor comisiilor de experti si de oameni politici ai guvernului American, pentru a ajunge la concluzia ca deciziile gresite erau rezultatul unei gandiri de grup. In acest caz, procesul de analiza a diferitelor elemente care permit luarea de decizii este perturbat, pana a se ajunge la decizii ce pot fi catastrofale. Janis ia ca exemplu acele decizii ce au condus la distugerea flotei americane la Pearl Harbour, la accelerarea ofensivei militare din Vietnam, la invazia din golful Porcilor.

In aceste trei cazuri membrii comisilor nu au tinut cont de informatiile care pe care le-au primit, atunci cand ele nu coincideau cu propria lor analiza si au desconsiderat ezitarile si indoielile unora dintre membrii. Ei au mentinut primele argumente dezvoltate, si anume ca flota americana este suficient de protejata la Pearl Harbour, ca bombardamentele. In toate cazurile, in momentul procesului de luare a deciziei, a primat dorinta de a prezerva unitatea, solidaritatea, spiritul de echipa, atfel incat, in numele armoniei, dezbaterea a fost evitata, loialitatea fata de grup dezvoltandu-se in defavoarea eficacitatii.


Nu numai coeziunea sta la originea gandirii de grup: analiza rapoartelor acestor sedinte precum si marturia unor protagonisti au scos in evidenta faptul ca, in special atunci cand grupul este confruntat cu o situatie de stres si cand este condus de un lider autoritar, caracterul sau coeziv poate deveni nefast.


Gandirea de grup este un gen de gandire in care se angajeaza indivizii cand sunt puternic implicati intr-un grup coeziv, cand dorinta lor de a perpetua consensul depaseste motivatia de a cerceta realist celelalte alternative. Ea poate sa apara in orice grup de decizie, de exemplu in grupul familial ori in grupul de colegi, atunci cand sunt intrunite urmatoarele conditii:


- gandire puternica;
- izolarea grupului;
- lipsa unor proceduri de cautare si evaluare a alternativelor;
- leadership directiv;
- presiunea timpului, determinand stres si convingerea ca exista putine sanse sa se gaseasca o solutie mai buna decat cea favorizata de leder ori de alta persoana influenta.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00