studentie.ro  » universitar » laboratoare » Digestia

Digestia

Publicat: 03 Mai 2010 | Vizualizari: 1869

Digestia = totalitatea proceselor chimice si mecanice prin care substantele complexe insolubile din alimentele digerate sunt transformate in elemente solubile simple, capabile sa fie absorbite si asimilate de catre organism. Procese chimice-actiunea enzimelor – diferite elemente ale tubului digestiv si glandele anexe; Procese mecanice-actiunea contractiei muschilor masticatori si a musculaturii peretilor tubului digestiv.

Glucide complexe - monozaharide (glucoza, levuloza, galactoza) pot fi absorbitela nivelul intestinului si folosite de organism ca material plastic si energetic
Lipide - acizi grasi, glicerina
Protide - aminoacizi

3.1.Digestia bucala: -mecanic: taierea, sfaramarea, amaestecarea cu saliva
-chimic: actiunea salivei
Saliva= produsul de secretie a celor 3 perechi de glande salivare principale (parotide, sublinguale, submaxilare) si a glandelor accesorii (diseminate in mucoasa cavitatii bucale) ?saliva mixta (lichid filant, incolor, devine opalescenta in prezenta resturilor alimentare si prezinta reactie acida in procesele fermentative din cavitatea bucala; mai acida la copii decat la adulti)
3.1.1 Recoltarea salivei ?demonstrarea mecanismului secretor reflex salivar; metoda fistulelor salivare acute (cateter in canalul excretor al uneia dintre glandele salivare, excitarea nervului corespunzator, coarda timpanului pt submaxilara si sublinguala si nervul auriculotemporal pt parotida) si cronice (elaborata de Pavlov).

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00