Suport de curs Gastronomie
Publicat: 23 Oct 2014 | Vizualizari: 1075
1. Structura spatiului in unitatile de alimentatie publica - Spatii de productie; Dotare cu utilaje, mobilier, ustensile si vase a bucatariei; Flux tehnologic
Criteriile pe baza carora se face compartimentarea si amenajarea spatiilor de productie culinara din cadrul unei unitati de alimentatie publica sunt:
- optimizarea fluxului tehnologic culinar;
- respectarea normelor igienico-sanitare;
- evitarea intersectarii activitatilor din cadrul etapelor fluxului tehnologic;
- evitarea intersectarii deseurilor rezultate de la aplicarea prelucrarilor preliminare cu preparatele, a preparatelor cu obiectele de inventar debarasate de la mesele clientilor.
Fluxul tehnologic reprezinta succesiunea tuturor operatiilor si proceselor ce se desfasoara in cadrul unei unitati de alimentatie publica care au ca finalitate obtinerea preparatelor culinare.
Etapele fluxului tehnologic culinar sunt:
1. Receptionarea cantitativa si calitativa a marfurilor;
2. Pastrarea;
3. Dozarea;
4. Prelucrarea preliminara a materiilor prime;
5. Tratamentele termice;
6. Formarea preparatului;
7. Finisarea;
8. Decorarea;
9. Pastrarea la cald sau la rece a preparatelor;
10. Montarea si servirea.
Pentru desfasurarea activitatilor din cadrul acestor etape, unitatile de alimentatie trebuie sa isi organizeze spatiul pe care il au la dispozitie astfel:
1. Sala pentru primirea si receptionarea marfurilor
Dotare: rafturi, mese, cântar, carucioare pentru transport, etc
2. Spatii pentru pastrare organizate distinct pe categorii si grupe de marfuri:
pentru alimente perisabile (camere frigorifice sau camere cu dulapuri frigorifice)
pentru articole de bacanie
pentru legume si fructe
pentru pastrarea bauturilor
pentru ambalaje
pentru pastrarea obiectelor de inventar, utilajelor, mobilierului
Dotare: - rafturi, stelaje, dulapuri si vitrine frigorifice
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00