Legislatia privind protectia mediului
Publicat: 27 Mai 2014 | Vizualizari: 1402
Principalele substante cu actiune nociva asupra aerului
Cadrul analizat
Ca element al mediului de viata, atmosfera trebuie sa indeplineasca o serie de conditii care se exprima prin limitele de toleranta ale organismului uman si cele de existenta ale faunei si florei in raport de factorii legati de gradul de puritate, temperatura, umiditate, compozitie chimica etc.
In societatea moderna datorita activitatilor umane si unor fenomene naturale, calitatea aerului a suferit modificari concretizate fie in schimbarea concentrarii unor compusi normali ai atmosferei (ozon, CO2 etc.), fie in patrunderea unor elemente straine acestui mediu (substante chimice rezultate din activitati omenesti, elemente radioactive etc.).
Prin insasi natura sa aerul, ca element al mediului inconjurator, nu este influentat de organizarea administrativ-teritoriala a comunitatilor umane si, in consecinta, degradarea calitatii aerului, se rasfrange asupra unor arii geografice vaste, fenomenul poluarii atmosferice devenind o problema globala ce impune o cooperare si rerglementare internationala.
Legea protectiei mediului stipuleaza ca "prin protectia atmosferei se urmareste prevenirea, limitarea deteriorarii si ameliorarii calitatii acesteia, pentru a evita manifestarea unor efecte negative asupra mediului, sanatatii umane si bunurilor materiale". In cadrul acestei legi, atmosfera este definita ca fiind masa de aer care inconjoara suprafata terestra, incluzand si stratul de ozon.
Referitor la sintagma de "poluare a aerului", Conventia de la Geneva din 13 noiembrie 1979 privind poluarea atmosferica transfrontariera pe distante lungi, a determinat-o ca fiind "introducerea in atmosfera de catre om, direct sau indirect, de substante sau energii care au o actiune nociva de natura sa puna in pericol sanatatea omului, sa dauneze resurselor biologice si ecosistemelor, sa deterioreze bunurile materiale si sa aduca atingere sau sa pagubeasca valorile de agrement si alte utilizari legitime ale mediului inconjurator".
In Legea protectiei mediului notiunea de poluant este prezentata ca orice substanta solida, lichida, sub forma gazoasa sau de vapori ori forma de energie (radiatie electromagnetica, ionizanta, termica, fonica sau vibratii) care, introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-11 00:00:00