Drept International Privat
Publicat: 20 Mai 2014 | Vizualizari: 1167
Recunoscut unanim drept criteriu care distinge raporturile de drept international privat de alte raporturi juridice de drept privat, elementul de extraneitate are o fizionomie complexa si o semnificatie aparte in contextul dreptului international privat.
In absenta unei definitii legale, elementul de extraneitate a primit definitii doctrinare relativ apropiate. S-a spus, in acest sens, ca elementul de extraneitate este imprejurarea de fapt in legatura cu un raport juridic datorita careia acest raport are legatura cu mai multe sisteme de drept (ori legi apartinand unor tari diferite); o imprejurare de fapt cu privire la unul din elementele raportului juridic si care face astfel ca acesta sa prezinte legaturi cu unul sau chiar mai multe sisteme de drept; o imprejurare de fapt, de natura diversa, care are legatura cu un raport juridic de drept privat, imprejurare ce ii confera raportului juridic respectiv caracter de internationalitate.
Definitiile oferite in literatura de specialitate converg spre ideea ca elementul de extraneitate este o imprejurare de fapt care pune in relatie raportul juridic cu unul sau mai multe sisteme de drept, susceptibile de aplicare.
In ceea ce ne priveste, consideram ca elementul de extraneitate este un fapt juridic de atasare care priveste elementele raportului juridic si care are aptitudinea de a genera conflictul de legi (conflictul pozitiv de legi) â atragand incidenta a doua sau mai multe sisteme de drept sau de a da vocatie de aplicare normelor materiale ori celor unificate, dupa caz.
B. Fapte juridice de atasare, fapte juridice materiale
a) Precizari terminologice
Este cunoscut ca existenta raportului juridic concret este conditionata, intre altele, de imprejurarea (actul sau faptul juridic concret) de care legea leaga nasterea unui astfel de raport. Faptele juridice, in sens larg, sunt atat actiunile omenesti, savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice, cat si evenimentele sau faptele naturale. Asadar, lato sensu, notiunea de fapt juridic este sinonima cu cea de izvor al raportului juridic concret.
Din marea diversitate a faptelor juridice , privite in sens larg, intereseaza, in acest context, acele imprejurari care au ca efect legarea raportului juridic concret de legislatia unui anumit stat.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00