Curs Dreptul Mediului
calendar_month 19 Aug 2013, 00:00
Conform reglementarilor existente, se utilizeaza in acelasi timp cu notiunea de mediu si expresiile de „mediu biologic“ sau „mediu uman“. Acestea reflecta legaturile complexe dintre statutul social al omului si contextul sau ecologic, in functie de realitatea concreta si determinata de factori politici, economici si culturali existenti in fiecare stat.
Protectia mediului se realizeaza prin utilizarea rationala a resurselor naturale, prin prevenirea si combaterea poluarii de toate felurile si a efectelor daunatoare ale fenomenelor naturale.
Activitatea de protectie a mediului are ca scop pastrarea echilibrului ecologic, mentinerea si ameliorarea factorilor naturali, dezvoltarea valorilor naturale ale tarii, asigurarea unor conditii de viata si de munca tot mai bune pentru oameni.
In cadrul actiunilor de protejare a mediului se urmaresc:
- folosirea rationala a resurselor de orice fel;
- corelarea activitatii de sistematizare a teritoriului cu masurile de protectie a factorilor naturali;
- adoptarea de tehnologii de productie cat mai putin poluante;
- echiparea instalatiilor tehnologice si a mijloacelor de transport generatoare de poluanti cu dispozitive si instalatii eficiente;
- recuperarea si valorificarea optima a substantelor reziduale utilizate;
- promovarea actiunilor de cooperare internationala tehnica, economica si stiintifica in acest domeniu.
Aceste aspecte sunt datorate dezvoltarii civilizatiei industriale de la mijlocul secolului trecut, care a produs modificari profunde si accelerate mediului, in sensul solicitarii din ce in ce mai mari a resurselor naturale, a extinderii suprafetelor cultivate si a schimbarii sistemelor de cultura, a despaduririlor masive pentru obtinerea de masa lemnoasa si de terenuri noi pentru agricultura, a intensificarii utilizarii pasunilor, a dezvoltarii exploatarii subsolului, precum si a altor activitati cu impact asupra mediului.
In acelasi timp, civilizatia industriala a facut posibila si necesara o crestere demografica rapida, ceea ce a insemnat o puternica dezvoltare a procesului de urbanizare, a creat noi aglomerari umane pe spatii restranse, situandu-l pe om in conditii de viata cu totul noi.
Folosindu-se pe scara larga stiinta si tehnologia in scopul dezvoltarii industriale, s-a ignorat necesitatea pastrarii in permanenta a unui echilibru ecologic intre satisfacerea nevoilor proprii in continua crestere si protectia tuturor factorilor mediului.
Noutati




