Drept european al crontractelor
Publicat: 20 Ian 2012 | Vizualizari: 1676
Necesitatatea unui Drept european al contractelor
Contractele sunt esentiale pentru gestionarea intreprinderilor si pentru efectuarea de vanzari catre consumatori. Acestea oficializeaza un acord intre parti si pot acoperi o gama larga de aspecte, inclusiv vanzarea de bunuri si servicii asociate, precum serviciile de reparatii si intretinere.
Atunci cand desfasoara activitati pe piata unica europeana, societatile utilizeaza o mare varietate de contracte care sunt reglementate de diferite dispozitii nationale ale dreptului contractelor. Cele 27 de seturi diferite de norme nationale pot conduce la:
- costuri suplimentare de tranzactie;
- o incertitudine juridica mai mare pentru intreprinderi si
- la lipsa increderii consumatorilor.
Aceste aspecte pot constitui factori de descurajare atat pentru consumatori, cat si pentru intreprinderi in ceea ce priveste achizitiile si comertul peste granitele UE. Costurile mai mari de tranzactie afecteaza indeosebi intreprinderile mici si mijlocii.
Diferentele dintre legislatiile nationale, in afara de faptul ca genereaza costuri suplimentare, cum ar fi, spre exemplu, cele ocazionate de consultanta privind regimul juridic al contractelor, dar si cele tinand de solutionarea litigiilor, indiferent de calea aleasa mediere, arbitraj, justitie
– sunt surse de neincredere si, de multe ori, bariere de nedepasit. Dificultati la buna functionare a pietei interne, adauga si regimul lingvistic.
Toate acestea fac pe potentialii actori ai pietei, producatori, distribuitori, cumparatori, sa manifeste reticenta fata de tranzactiile transfrontaliere, ceea ce in final este de natura sa aduca atingere, nu doar obiectivelor pietei interne, ci si bunastarii generale a cetatenilor europeni.
Un „drept european al contractelor” ar rezolva problemele decurgand din legislatiile nationale, de multe ori divergente, dar, cel mai important, greu de cunoscut. in acelasi timp ar asigura un nivel ridicat de protectie a consumatorilor. Dreptul european al contractelor ar fi un drept alternativ, al „28-lea regim”, asa cum a fost calificat, si ar fi lasat la dispozitia partilor, acestea urmand sa decida cu privire la alegerea lui ca drept aplicabil contractelor incheiate.
Lasarea la alegerea partlor a acestui drept prezinta avantajul ca nu afecteaza cultura juridica a statelor membre. Cu privire la natura juridica a dreptului european al contractelor s-a avansat ideea ca ar putea avea forme diverse, de la un instrument cu caracter neobligatoriu, care sa imbunatateasca coerenta si calitatea legislatiei U.E., pana la un instrument, cu caracter obligatoriu, care ar constitui o alternativa la pluralitatea de regimuri existente, disponibil in toate limbile oficiale. Contractele reprezinta elementele care stau la baza relatiilor dintre intreprinderi si consumatori. Piata unica a Uniunii Europene este construita pe dreptul contractelor.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00