studentie.ro  » postuniversitar » doctorate » DOCTORAT 2008 FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICE, SNSPA

DOCTORAT 2008 FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICE, SNSPA

Publicat: 21 Aug 2008 | Vizualizari: 2625

SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE (SNSPA) organizeaza studii universitare de doctorat in domeniul stiintelor administrative.
In conformitate cu prevederile HG nr. 567 din 15 iunie 2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, pentru anul universitar 2007-2008, in cadrul SNSPA-Facultatea de Administratie Publica, se organizeaza concurs de admitere la doctorat pentru:
* Invatamant de zi (cu frecventa)
* Fara frecventa
Inscriere: 1-20 septembrie 2008
Proba lingvistica: 24-28 septembrie 2008
Colocviu admitere: 24-28 septembrie 2008

Pentru doctoranzii admisi la forma de invatamant de zi pot fi oferite burse anuale care vor fi nominalizate in urma concursului de admitere la doctorat.
Numarul de locuri precum si bursele pentru anul universitar 2007-2008 vor fi anuntate dupa aprobarea lor de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Activitatea de pregatire a doctoranzilor se va desfasura in cadrul SCOLII DOCTORALE DE STIINTE ADMINISTRATIVE conform Regulamentului de organizare si desfasurare a studiilor universitare de doctorat aprobat de Senatul SNSPA. In cadrul acesteia doctoranzii vor parcurge doua etape referitoare la programul de pregatire bazat pe studii universitare avansate precum si la programul de cercetare stiintifica finalizat prin sustinerea tezei de doctorat. Proiectul de cercetare si tema tezei de doctorat se vor inscrie intr-o arie tematica conform Anexei 1.
Metodologia de desfasurare a admiterii
Candidatii vor depune la Biroul DOCTORATE al SNSPA, odata cu dosarul personal, si un Curriculum Vitae insotit de o lista de lucrari (daca este cazul) in care vor prezenta, in extenso, activitatea profesionala si stiintifica, insistand asupra rezultatelor si performantelor obtinute.
Odata cu sustinerea colocviului, candidatii vor putea prezenta si lucrari sau extrase din lucrarile de specialitate proprii, publicate sau prezentate la manifestari stiintifice, din tara si strainatate, precum si alte elemente relevante pentru activitatea lor stiintifica.
Dezbaterea din cadrul colocviului se va desfasura dupa cum urmeaza:
- Candidatul opteaza pentru cel putin doua teme de interes privind pregatirea sa prin studii de doctorat. Aceste teme sunt alese din lista temelor generale de dezbatere pentru sesiunea de admitere la doctorat 2007 (Anexa 2). Pregatirea acestor teme va fi realizata de candidat pe baza bibliografiei selective recomandata (Anexa 3) si a altor lucrari de specialitate la care candidatul a avut acces;
- Comisia alege una dintre temele propuse de candidat;
- Discutii pe baza temei alese.
In raport cu nivelul de cunostinte demonstrat de candidat precum si cu argumentele profesionale si stiintifice anterioare, comisia va desemna candidatii admisi specificand, pentru cei de la invatamantul de zi, si daca au obtinut bursa pentru anul universitar 2006-2007.
Lista candidatilor admisi se afiseaza imediat.
Anexa 1: Arii tematice
1. Servicii publice si sector public
2. Management public
3. Administratia publica si integrarea europeana
4. Guvernarea in Uniunea Europeana
5. Abordare sistemica in sectorul public
6. Dezvoltare locala si regionala
7. Sisteme decizionale publice
8. Performanta publica
9. Gestionarea financiara a institutiilor publice
10. Managementul cheltuielilor publice
11. Drepturile omului in administratie
12. Normativitatea organizarii si functionarii administratiei publice
13. Birocratia si procedura administrativa
14. Domeniu si domenialitate
15. Administratie si justitie
16. Proces bugetar si normativitate juridica
Anexa 2: Teme generale de dezbatere pentru colocviul de admitere
1. Managementul serviciilor publice
2. Antreprenoriat si initiativa economica-locala
3. Noul management public si organizatia publica
4. Rationalitatea actiunilor publice
5. Optimalitatea deciziei economice publice
6. Caracteristici cibernetice ale sistemului administratiei publice
7. Spatiul administrativ european
8. Jurisdictia financiara, analiza si auditul in institutiile publice
9. Managementul financiar-contabil in diverse domenii ale administratiei publice
10. Integrarea europeana si strategia financiara a dezvoltarii autonome
11. Perfectionarea contabilitatii institutiilor publice corespunzator cerintelor integrarii europene
12. Jurisdictia financiara in valorificarea controlului si auditului in institutiile publice
13. Administrarea, gestionarea si evidenta finantarilor nerambursabile de la C.E.
14. Executia de casa si fiscalitatea in autonomia locala
15. Drepturile si obligatiile functionarilor si agentilor in Europa
16. Drepturile si obligatiile functionarilor parlamentari europeni
17. Promovarea si protejarea drepturilor omului in administratie prin contencios administrativ, contenciosul electoral, institutii de tip „ombudsman"
18. Dreptul la buna guvernare ca drept fundamental al omului
19. Administratia laica si administratia religioasa in relatia administratie-cetatean
20. Functiile si caracteristicile administratiei moderne; instrumente de investigare si tipuri de analiza a fenomenului administrativ
21. Sistem administrativ; raporturi administrative
22. Contencios administrativ si fiscal
23. Raspunderea administrativa
24. Actul administrativ
Anexa 3: Bibliografie selectiva
* DINAN, Desmond (2000), Encyclopedia of the European Union, MACMILLAN
* ALEXANDRU, Ioan (2001), Stiinta administratiei, Editura Economica, Bucuresti
* GUETTIER, Christophe (2002), Institutions administratives, 2nd edition, COURS, DALLOZ
* POPESCU, Nicolae (2002), Finantele publice, Editura Economica, Bucuresti
* MATEI, Ani (2003), Economie publica. Analiza economica a deciziilor publice, Editura Economica, Bucuresti
* NUGENT, Neill (2003),The Government and politics of the European Union, 5 edition, PALGRAVE MACMILLAN
* MATEI, Ani (2003), Analiza sistemelor administratiei publice, Editura Economica,
Bucuresti
* ZLATESCU, Irina (2003), Prolegomene la un drept institutional comunitar, Editura
Economica, Bucuresti
* BALAN, Emil (2003), Institutii de drept public, Editura All Beck, Bucuresti
* ZLATESCU, Irina (2003), Drept institutional comunitar si drepturile omului,IRDO
* MATEI, Lucica (2004), Servicii publice, Editura Economica, Bucuresti
* BALAN, Emil (2004), Drept financiar, Editura All Beck, Bucuresti
* PRAHOVEANU, Eugen, MATEI, Ani (2005), Economie si politici economice, Ed.Economica, Bucuresti
* ALEXANDRU, Ioan si colectiv (2005), Drept administrativ european, Editura Lumina Lex, Bucuresti
* DRAGAN, C.M.(2005), Contabilitatea institutiilor publice, Editura Asociatiei Europene de Studii si Consultanta, sau orice carte de contabilitatea institutiilor publice
* MATEI, Lucica (2005), Dezvoltare economica locala, Editura Economica, Bucuresti
* MATEI, Lucica (2006), Management public, Editura Economica, Bucuresti, Editia a doua.
Conducatorii de doctorat in domeniul stiintelor administrative sunt:
Prof.univ.dr.Lucica MATEI, Prof.univ.dr. Irina ZLATESCU,
Prof.univ.dr.Constantin M. DRAGAN, Prof.univ.dr.Emil BALAN, Prof.univ.dr.Ani MATEI.
Concursul pentru admiterea la Doctorat se desfasoara in cursul lunii septembrie. Sunt scoase la concurs locuri cu frecventa (subventionate de la buget) si fara frecventa (numai in regim cu taxa).

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-11-28 00:00:00 - 2022-12-16 00:00:00