studentie.ro  » postuniversitar » burse nationale » GHIDUL BURSELOR ERASMUS PENTRU STUDENTI: PASI DE URMAT PENTRU A OBTINE FINANTAREA

GHIDUL BURSELOR ERASMUS PENTRU STUDENTI: PASI DE URMAT PENTRU A OBTINE FINANTAREA

Publicat: 25 Sep 2008 | Vizualizari: 11635

In fiecare an citim in ziare despre studenti care au plecat la studii in strainatate cu o bursa Erasmus. Poate multi dintre voi v-ati intrebat cum au reusit colegii vostri sa obtina o astfel de bursa. Altii s-au gandit ca nu vor reusi niciodata sa paraseasca Romania pentru un an de studiu intr-una din universitatile renumite `din afara`.
Toate aceste intrebari se datoreaza lipsei de informatie. In realitate, obtinerea unei burse nu este un lucru atat de greu. Pentru a va convinge, mai jos vom prezenta `Ghidul studentului pentru obtinerea unei burse Erasmus`.

Primul pas in obtinerea unei burse trebuie sa te duca la secretariatul universitatii unde esti student. Aici vei afla cu ce universitati din afara are facultatea ta parteneriate si iti poti alege tara in care doresti sa studiezi. Dupa ce ai studiat oferta si ti-ai ales cateva variante (preferabil, maxim 3), intereseaza-te despre ce vei studia acolo, cand incepe stagiul, daca ai nevoie de viza pentru tara respectiva si ce cheltuieli vei avea peste grantul oferit (grantul decis de Comisia Europeana porneste de la 50 euro/luna si poate ajunge pana la 500 euro/luna).
Pe urma, afla ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi bursa Erasmus. In general, criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele:
- sa fii cetatean roman
- sa ai calitatea de student/masterand/doctorand la o universitate semnatara a Chartei Erasmus
- sa cunosti o limba straina
si, cel mai important lucru,
- sa ai un an de studiu terminat in tara (in concluzie, poti aplica pentru o bursa incepand cu anul 2 de studii.Atentie insa, selectia se face incepand cu luna martie a anului precedent!!)
Selectia se face, in general, dupa urmatoarele criterii: rezultate academince, CV si scrisoare de intentie.
Odata lamurite aceste aspecte, poti incepe procedurile pentru depunerea candidaturii. In acest scop va trebui sa trimiti un dosar de candidatura si sa participi la un interviu.
Iata cateva din intrebarile posibile la interviu:
- de ce ati ales universitatea la care doriti sa obtineti bursa?
- cum credeti ca va va ajuta stagiul?
- ce cursuri va intereseaza sa studiati din oferta de studii a unievrsitatii?
- cunoasteti limba tarii in care doriti sa plecati?
- ce alte surse de finantare aveti?
In functie de raspunsurile date in cadrul interviului vei reusi sau nu sa-i convingi ca trebuie sa te numeri printre candidatii care vor primi bursa.
Odata acceptat, poti incepe indeplinirea formalitatilor de inscriere in anul universitar si a celor de cazare. In acest sens, contacteaza departamentul de relatii internationale al universitatii la care vei pleca. Cei de acolo iti vor da informatiile necesare referitoare la:
- formularele pentru inscriere
- formulare de cazare
- permis de sedere
- asigurare medicala
- alegerea cursurilor si numarul de credite ECTS al fiecarui curs (la intoarcerea in tara, fiecare bursier trebuie sa aiba un numar de credite obtinute in functie de perioada de timp petrecuta la studii in strainatate: 20 credite pentru 3 luni, 30 credite pentru un semestru si 60 credite pentru un an).
- completarea formularului `Learning Agreement` (pe baza acestui contract de studii vei putea pleca si vei primi si finantarea, care va acoperi numarul de luni trecut in acest act. Asa ca, mare atentie la completarea lui!!!)
- declaratia de recunoastere a crusurilor (aceasta o vei lua de la universitatea lor si o vei depune la dosarul final, semnata de decanul faculatii tale din tara)
Dosarul final de bursa, pe care il vei depune la Biroul Erasmus, trebuie sa contina urmatoarele acte:
- declaratia de recunoastere a studiilor
- fomularele ECTS, in 3 exemplare, semnate de decan
- situatia scolara a anilor de studiu anteriori (original si varianat ei tradusa)
- CV si scrisoare de intentie in limba straina
- act care atesta cunoasterea unei limbi straine (poate fi si o recomandare de la unul dintre profesori)
- copie xerox dupa buletin sau pasaport
Dupa depunerea acestui dosar, Biroul Erasmus iti va elibera un alt dosar pe care il vei trimite la adresa universitatii unde vei studia. In perioada urmatoare, vei primi o scrisoare de accept de la universitatea respectiva, dupa care vei semna contractul financiar.
Ultima etapa a procesului desfasurat pentru obtinerea unei burse Erasmus o constituie depunerea decontului la Biroul Erasmus la intoarcerea in tara, dupa terminarea stagiului. Acest lucru inseamna depunerea unui dosar care va contine:
- act care dovedeste inmatricularea
- Learning Agreement semnat de universitatea din strainatate
- Transcript of Records (situatia scolara cu notele si creditele obtinute)
- biletele de calatorie
- chitantele de cazare
- declaratie cu privire la cofinantare
- raport asupra activitatii desfasurate
Laura Popescu - Editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-20 00:00:00