studentie.ro  » postuniversitar » burse nationale » ERASMUS - NUMAI PENTRU STUDENTII CU DARE DE MANA?

ERASMUS - NUMAI PENTRU STUDENTII CU DARE DE MANA?

Publicat: 21 Nov 2007 | Vizualizari: 2498

Erasmus implineste 20 de ani. De programul european ce permite studentilor sa studieze in strainatate au beneficiat 1,5 milioane de studenti din 31 de tari europene, iar destinatiile sale cele mai populare sunt Franta si Spania. Desi bugetul Erasmus a crescut in 2007, se adreseaza el doar studentilor cu posibilitati materiale?

Trei deputati europeni vorbesc despre beneficiile programului ce poarta numele marelui umanist al secolului al XV-lea, Erasmus.

Unul dintre aspectele cele mai uimitoare ale experientei Erasmus il reprezinta oamenii pe care ii intalnesti. Said El Khadraoui, socialist belgian, a descris experienta sa drept „fertila” si a aratat ca in cele 5 luni petrecute la Paris in 1997 si-a facut „prieteni pe viata”. De asemenea, el a afirmat ca, in aceasta perioada, a invatat cat de importanta este autonomia.


Acelasi sentiment a fost impartasit de deputatul ecologist britanic Alyn Smith, care a studiat la Heidelberg, in Germania, in anii 1990. El a spus ca „studiul este important, dar a intra in contact cu persoane din alte tari este un aspect la fel de important in cadrul experientei Erasmus”.

Un alt fost student Erasmus - italianul Giusto Catania apartinand Stangii Unite Europene - a afirmat ca, in perioada petrecuta la Amsterdam in 1995, a invatat cat de importante sunt schimburile culturale.

Erasmus a aparut pe ecrane acum cativa ani in „L''auberge espagnole”, care s-a concentrat pe aspectele sociale si culturale ale programului.

Ok, e distractiv, dar te ajuta Erasmus sa-ti gasesti si un loc de munca?

In ce masura Erasmus poate ajuta persoanele implicate in viitoarea lor cariera este un aspect crucial pentru cei care iau parte in acest program. Alyn Smith este ferm convins de ajutorul pe care programul i l-a oferit: „Pot sa afirm cu certitudine ca nu as fi astazi deputat european daca nu as fi avut experienta Erasmus”.

Pentru Said El Khadraoui, Erasmus demonstreaza potentialilor angajatori ca o persoana „are capacitatea de a se adapta”. Mobilitatea studenteasca este „o experienta in plus” si, deci, un avantaj in raport cu alte persoane care cauta de lucru.

Erasmus este un succes, dar este el oare un succes numai pentru studentii cu dare de mana?

In pofida succesului sau, Erasmus inca se mai confrunta cu o reala problema de accesibilitate. Un studiu recent a scos la iveala ca 50% dintre studenti au declarat ca dificultatile financiare sunt un obstacol care ii impiedica sa participe la Programul Erasmus. S-a mai descoperit si faptul ca marea majoritate a studentilor Erasmus are un statut social si economic peste medie in tara de origine.

Bursa actuala alocata unui student Erasmus este de 150 de euro pe luna - aceasta suma este, in mod clar, insuficienta pentru un trai decent in lipsa altei surse de venit (provenite de la parinti sau din economii). In ultima runda a negocierilor privind bugetul UE, deputatii europeni au solicitat marirea bursei la nivelul de 300 de euro pe luna, dar in cele din urma s-a ajuns la un acord care a stabilit-o la 200 de euro. Acest plafon va fi valabil pentru urmatorii 6 ani.

Incepand cu anul 2004, un nou Program „Erasmus Mundus” a fost creat pentru a finanta burse pentru persoanele provenind din tari terte, dandu-le acestora posibilitatea de a urma cursuri de masterat la universitati europene sau la universitati „partenere” din lumea intreaga.

Erasmus in cifre

1,5 milioane: numarul de studenti participanti

1465: anul in care s-a nascut Erasmus

31: numarul tarilor participante

26 629: numarul studentilor Erasmus care au studiat in Franta in ultimul an universitar

3,1 miliarde: bugetul alocat de UE Programului Erasmus in ultimii sase ani

44 032: studenti Erasmus in 2005.Sursa:
Parlametul European

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-07 00:00:00