studentie.ro  » info-studentie » uniunea europeana » O LUNA PANA LA RECUNOASTEREA DIPLOMELOR IN UE

O LUNA PANA LA RECUNOASTEREA DIPLOMELOR IN UE

Publicat: 18 Sep 2007 | Vizualizari: 4553

Romania trebuie sa transpuna pana pe 20 octombrie 2007 directiva UE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

In baza ei, cetatenii UE care doresc sa-si exercite profesia pentru care au obtinut o diploma in tara de origine o pot face fara a avea nevoie de alte evaluari. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat ieri ca la Bruxelles se poarta discutii referitoare la timpul de munca si la plata contributiilor sociale.


Pana la 20 octombrie 2007, toate tarile UE trebuie sa transpuna in legislatia nationala Directiva 36/2005 privind recunoasterea cali­fica­rilor profesionale. Potrivit acesteia, cetatenii UE care vor sa-si exercite profesia in alte state decat cele in care au obtinut calificarea o pot face in aceleasi conditii ca in statul de origine. Pana acum, numai sapte profesii sunt reglementate la nivel comunitar: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect.

Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea sa testeze calificarea solicitantului si sa respinga recunoasterea diplomei daca, in urma evaluarii, candidatul nu corespunde cerintelor angajatorului. Prin Directiva 36, daca in urma examinarii se constata diferente, statul membru propune fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunostintelor. Noua legislatie introduce si conceptul de "platforma comuna", adica un set de criterii in privinta calificarilor profesionale, care pot fi propuse Comisiei Europene de catre organizatiile profesionale, pentru eliminarea diferentelor de formare intr-o anumita meserie.

Durata timpului de lucru, pe agenda de la Bruxelles

Seful DAE, Adrian Ciocanea, a declarat ca, la Bruxelles, parlamentarii europeni discuta organizarea timpului de lucru, dupa ce, in 2003, a inceput la nivel european o dezbatere cu partenerii sociali. Potrivit lui Ciocanea, Parlamentul European (PE) a adoptat o serie de amendamente care elimina clauza de "opt-out", care impune o limita maxima de 48 de ore pe saptamana. Seful DAE a mai precizat ca exista o serie de state in UE care nu doresc o clarificare a situatiei, deoarece in unele dintre ele durata timpului de lucru saptamanal poate ajunge pana la 70 de ore, cum este cazul Marii Britanii.

Desi Romania nu aplica clauza "opt-out", durata maxima a timpului de lucru este de opt ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana. Durata maxima a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, iar pentru anumite sectoare de activitate timpul de lucru se negociaza prin contractul colectiv de munca. Diferenta dintre Romania si celelalte tari europene este ca orele lucrate se calculeaza pe persoana si nu pe contract. Astfel, in cazul in care o persoana are doua contracte de munca, timpul ar trebui calculat de doua ori cate 48 de ore, ceea ce este imposibil.

Un alt subiect in dezbatere in PE este posibilitatea transferului contributiilor la un fond de pensii private realizate de un muncitor intr-o tara membra. Astfel, in cazul in care un roman lucreaza intr-o tara UE, el are posibilitatea sa opteze pentru o pensie privata fie prin firma la care lucreaza, fie individual. Potrivit lui Ciocanea, in cazul in care se intoarce in tara de origine, legislatia permite transferul banilor, dar nu exista reglementari specifice, procedura este greoaie, iar in majoritatea cazurilor transferurile nu se efectueaza.

Sursa: Adevarul

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00