studentie.ro  » info-studentie » uniunea europeana » ECHIVALAREA STUDIILOR IN ITALIA

ECHIVALAREA STUDIILOR IN ITALIA

Publicat: 28 Iun 2007 | Vizualizari: 20278

Romanii care doresc sa profeseze in Italia, in baza unui titlu de studiu obtinut in Romania, trebuie sa urmeze o procedura de recunoastere a studiilor respective in Italia, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

In prima faza, actul de studiu, in original, trebuie vizat de ministerul sub a carui autoritate a fost eliberat. La Ministerul Educatiei si Cercetarii vizarea
pentru invatamantul preuniversitar se face de catre inspectoratele scolare judetene, iar pentru diplomele universitare si postuniversitare responsabil este Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor.

In cazul certificatelor de calificare profesionala, vizarea se face de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Actul de studiu in original este apoi prezentat la prefectura in a caror raza se afla domiciliul solicitantului, pentru aplicarea Apostilei de tip Haga (Conventia de la Haga).

Actul trebuie tradus in limba italiana de catre un traducator autorizat, iar traducerea se legalizeaza de catre un notar public. Tot la notarul public se legalizeaza si copia actului de studii. Actele legalizate (copia legalizata in romana si traducerea in limba italiana) sunt prezentate pentru supralegalizare (Conventia de la Haga) Curtii de Apel in a carei raza domiciliaza solicitantul. Pentru toate titlurile de studiu care presupun absolvirea unui ciclu de studiu precedent - exemplu Diploma de absolvire a Scolii Postliceale, Diploma de Licenta etc., se va prezenta si acel titlu de studiu - exemplu Diploma de Bacalaureat, cu legalizarile si traducerile prezentate mai sus.


Pentru echivalarea diplomei de licenta, odata cu actul de studiu in original se prezinta autoritatilor de mai sus programa analitica si foaia matricola.


In a doua faza, solicitantul se prezinta cu actele de mai sus, in original si copii simple, la Consulatul Italiei la Bucuresti, pentru obtinerea Declaratiei de Valoare (recunoasterea actului de studiu). Acesta poate cere, in situatii exceptionale, orice documente care pot confirma sau explica, suplimentar, cazul in speta. Pentru a profesa in anumite domenii, poate fi instituita o autorizatie suplimentara de la ministerul italian competent. Pentru a profesa in domeniul sanitar, de exemplu, este necesara autorizatia Ministerului Sanatatii Italian.


 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00