studentie.ro  » info-studentie » uniunea europeana » CALATORI IN EUROPA - DOCUMENTE NECESARE

CALATORI IN EUROPA - DOCUMENTE NECESARE

Publicat: 05 Dec 2007 | Vizualizari: 11826

Pasaport sau carte de identitate

Geanta cu pasaport si documente de calatorie A ECNu mai exista controale de frontiera la granitele dintre 13 tari din UE datorita acordului SchengenDeutsch (de)English (en)FranAais (fr) . Acest acord face parte din legislatia UE. Normele Schengen elimina toate controalele la granitele interne, dar instituie controale eficiente la granitele externe ale UE si introduce o politica comuna a vizelor.
Statele membre ale spatiului Schengen cu drepturi depline sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlandaa, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Portugaliaia, Spania, Suedia, Tarile de Jos (Irlanda si Regatul Unit nu fac parte din spatiul Schengen), Islanda si Norvegia (care nu sunt membre ale UE).


Cele 12 tari care au aderat la UE incepand din 2004 nu sunt membre Schengen cu drepturi depline. Prin urmare, veti avea nevoie de un document de identitatea valabil (pasaport sau carte de identitate) pentru a calatori in aceste tari, precum si in Irlanda si Regatul Unit.

La intrarea sau la iesirea din UE, veti avea nevoie la granitele externe de un pasaport valabil sau de o carte de identitate. Bineinteles, trebuie sa aveti pasaportul in momentul in care parasiti UE pentru a intra in tara de destinatie.

Cand calatoriti in UE, este bine sa aveti pasaportul sau cartea de identitate asupra dumneavoastra pentru a putea, in orice eventualitate, sa va declinati identitatea. Din motive de ordine publica sau de securitatea nationala, pe perioade limitate, pot fi efectuate verificari la granitele interne.

Asigurati-va ca, in cazul in care copiii dumneavoastra va insotesc in calatorie, acestia fie au propriul pasaport sau propria carte de identitate, fie figureaza in documentul dumneavoastra de identitate.

Acordurile cu Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia ofera cetatenilor din aceste tari dreptul de a fi tratati la fel ca cetatenii UE si de a calatori in UE doar cu cartea de identitate sau cu pasaportul.

Vize
Nu aveti nevoie de viza pentru a calatori in interiorul UE.

Pentru cetatenii din tarile terte
Aveti nevoie de un pasaport valabil.

Vize

Exista 29 de tari ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru o sedere de cel mult trei luni in UE. Acestea includ Croatia, care este candidat potential la aderarea la UE (dar nu si Turcia), precum si Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelanda si Statele Unite. Lista tarilor ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in Regatul Unit sau in Irlanda difera putin de cea a altor tari membre UE. Daca nu sunteti sigur, verificati la cel mai apropiat consulat al oricarei tari din UE.

Daca viza dumneavoastra este emisa de o tara care aplica integral normele Schengen, aceasta va permite automat sa calatoriti si in celelalte tari din spatiul Schengen. De altfel, daca aveti un permis de rezidenta valabil, emis de catre una din tarile Schengen respective, acesta este echivalent cu o viza. S-ar putea sa aveti nevoie de o viza nationala pentru a intra in Irlanda, Regatul Unit si noile state membre.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00