studentie.ro  » info-studentie » studentesc » Cum sa iti cauti o locuinta de inchiriat pentru noul an scolar

Cum sa iti cauti o locuinta de inchiriat pentru noul an scolar

Publicat: 03 Aug 2011 | Vizualizari: 2587

Pentru ca nu mai este foarte mult pana la inceperea anului universitar, ar fi bine sa te gandesti deja la inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere, in functie de necesitatile tale, dar si de bugetul de care dispui.

Anunta-ti toti prietenii

Atunci cand incepi sa cauti un apartament, suna-ti toti prietenii sau da-le un mail in care sa le spui si lor acest lucru. Poate au auzit o informatie sau au o cunostinta care doreste sa ofere cu chirie un apartament care sa iti fie pe plac.

Cauta un apartament in zona universitatii

Pentru ca vor exista cu siguranta zile in care iti va fi greu sa te trezesti, un apartament care se afla in aceeasi zona cu cladirea institutiei de invatamant iti va fi foarte confortabil. In plus, asa vei scuti banii care i-ai da pe bilete sau abonament pentru metrou sau mijlocul de transport in comun. In cazul in care nu gasesti un apartament decent, la un pret pe care sa ti-l permiti, in zona dorita de tine, cauta unul pozitionat nu neaparat in centru, cat intr-o zona in care ai metrou. Metroul este una dintre cele mai rapide modalitati de transport intr-un oras aglomerat si este singura modalitate de a ajunge dintr-un capat in celalalt al orasului in numai cateva minute.

Cauta-ti un coleg de apartament

Daca vrei sa imparti cheltuielile in doua jumatati egale, poti opta pentru un coleg de apartament, in conditiile in care locuinta are doua sau chiar 3 camere. Stabiliti insa de la inceput ca toate cheltuielile se vor imparti, discutati despre ce isi doreste fiecare, stabiliti reguli in ceea ce priveste petrecerile, invitatii sau persoanele care raman peste noapte etc. De asemenea, este recomandat sa stabiliti inca de la inceput daca vei avea mancarea la comun, daca veti imparti vesela, sapunul, hainele si asa mai departe. Desi par lucruri lipsite de importanta - vei ajunge sa ai frustrari in cazul in care cealalta persoana se foloseste de lucrurile tale, desi tu nu ti-ai dat acordul.

Negociaza cat se poate

Ai gasit un apartament simpatic, aproape de scoala, dar cu o chirie un pic mai mare decat iti permiti? Negociaza cu proprietarul! Spune-i ca esti student, ca nu dispui de o suma atat de mare si eventual subliniaza lipsurile apartamentului. Daca nu lasa la pret, spune-i ca ai de gand sa mai cauti si ca ai primit oferte similare la preturi mai scazute. Trebuie insa sa pari foarte convingator si sa arati ca nu ai neaparat nevoie de apartamentul respectiv.

Stabiliti conditiile

In cazul in care ai cazut de acord cu proprietarul, este bine sa discutati de la inceput conditiile. Ce ai voie si ce nu, dar si ce iti doresti tu. Intreaba-l daca este genul care face vizite neanuntate, daca iti pune la dispozitie electrocasnicele necesare (frigider, aragaz, masina de spalat etc). Pentru ca totusi nu il cunosti pe proprietar, iar el nu te cunoaste, ar fi bine sa semnati un contract de inchiriere.

De asemenea, cere-i un numar de telefon in cazul in care apar probleme (discutii cu venicii, tevi sparte etc) si contacteaza-l ori de cate ori este nevoie. In acelasi timp, in cazul in care realizezi ca mai ai nevoie de anumite lucruri, discuta cu proprietarul si propune-i sa cumperi tu produsele respective si sa ti le scada de la plata chiriei, in conditiile in care aceste lucruri ii vor ramane lui.

Autor: Ana-Maria Dragota

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00