studentie.ro  » info-studentie » sanatate » Ce mancam pentru a ne feri de cancer. Sfaturile medicilor!

Ce mancam pentru a ne feri de cancer. Sfaturile medicilor!

Publicat: 02 Dec 2015 | Vizualizari: 1271

Aproape 10 milioane de oameni pierd, in fiecare an, lupta cu cancerul. Desi este greu de invins, boala de care ne temem cu totii poate fi prevenita. Primul aliat de nadejde este o alimentatie corecta, echilibrata si cat mai naturala. Cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai multe studii confirma efectele nocive ale produselor procesate si „ajutate” cu aditivi, hormoni de crestere si alte substante al caror nume ar trebui sa ridice mari semne de intrebare.

Nu cu mult timp in urma, si Organizatia Mondiala a Sanatatii atragea atentia ca mezelurile, pastrama, sau carnea la conserva sunt cancerigene. Ce ar trebui sa mancam si de ce trebuie sa ne ferim, astfel incat sa nu ajungem intr-o sectie de oncologie aflam din interviul realizat de Gabriel Tudor (Asociatia “Salveaza o
inima”) cu doctorul Pavel Chirila, directorul Fundatiei „Sfanta Irina”.

Interviu: Cancerul este o boala asociata cu cea mai mare suferinta pe care o poate avea omul. In cartea dumneavoastra – „Nu hrani cancerul!” – ati scris ca avem un aliat de nadejde impotriva maladiei, alimentatia sanatoasa. Ce trebuie sa intelegem exact prin „alimentatie sanatoasa”?

Exista un centru de studii pentru nutritia bolnavului cu cancer in Canada, iar specialistii de acolo spun, in scrierile lor, ca circa o treime din cancerele inregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viata gresit, in care
determinanta este alimentatia omului.

Deci, este extrem de important sa avem o alimentatie corecta pentru a preveni cancerul! Iar cand s-a declansat deja, este important sa corectam alimentatia pentru a sustine organismul in lupta cu aceasta boala.

Ce alimente ar trebui sa mancam in mod special pentru a evita imbolnavirea?

Exista cateva reguli generale si cateva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentatii sanatoase spun asa: sa mancam numai alimente integrale si nu rafinate, sa mancam alimente fara adaos de E-uri (fara aditivi), sa mancam alimente cu tratare termica minima sau, daca putem, sa le mancam crude. Doar alimentele care nu pot fi mancate crude trebuie tratate termic si ele nu sunt multe!

Un alt principiu spune sa nu consumam organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu ingrasaminte chimice care stimuleaza talia plantei sau semintele si, de fapt, imita ceea ce se intampla cu oncogeneza in corpul uman, deoarece cancerul este o celula care creste anarhic.

Ar trebui sa adoptam un stil vegan sau vegetarian?

Depinde de la caz la caz. Daca un bolnav are o anemie severa din cauza cancerului, nu putem sa-l obligam sa manance vegan sau raw-vegan pentru ca anemia i se agraveaza sub limita de toleranta a corpului si exista riscul sa faca o complicatie. Alimentatia este cat de cat particularizata in aceasta boala. Cartile medicale si studiile spun de zeci de ani, iar acum vad ca s-a trezit si Organizatia Mondiala a Sanatatii, ca abuzul de carne si mezelurile au un risc cancerigen.

Deci, evitam carnea, zaharul si aditivii, in primul rand! In al doilea rand, evitam faina alba, guma de mestecat, bauturile racoritoare chimizate, margarina, care contribuie si ele la declansarea unui cancer in conditiile in care exista si alti factori anteriori.

Studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost criticat vehement de autoritatile romane, dar si de autoritatile altor state, pe motiv ca, de fapt, doar consumul in exces de carne procesata ar putea genera riscul imbolnavirii cu cancer. Ce inseamna „in exces”?

Aici e o figura de stil, un fel de a ne ascunde dupa cuvinte. Toate tipurile de mezeluri, de salamuri contin nitrozamina, o substanta cancerigena definita si atestata de toate studiile medicale si de toate laboratoarele. Cum sa-mi imaginez eu ca pot sa mananc putina? Pe comerciantii sau producatorii de mezeluri ii mai inteleg, ca isi apara afacerea, dar pe oficiali nu am cum sa ii inteleg!

Stim precis ca nitrozamina din mezeluri este cancerigena, pentru ca se foloseste si in unele institute de oncologie experimentala pentru a provoca un cancer la sobolani. Iar eu vin si ii spun poporului meu: „Stii, este cancerigena, dar eu iti dau putin, nu-ti dau mult!”? Mi se pare cinic…

Multi dintre bolnavii de cancer au dus un stil de viata sanatos si totusi au facut aceasta boala. Nici nu au fost iradiati sau expusi unor substante cu potential cancerigen…

Sa nu cadem intr-o extrema si sa credem ca numai mancarea gresita este cauzatoare de cancer. Exista si alti factori, ambientali, si fizici si chimici, si profesionali si, bineinteles, exista si un mare procent de cazuri de cancer facut din motive psihoemotionale. Din pacate, acesti factori oncogeni psihoemotionali nu au fost studiati prea bine.

A existat un studiu serios facut de un doctor german, dar din pacate a contraindicat citostaticele la bolnavii cu cancer si atunci Colegiul Medicilor din Germania i-a ridicat dreptul de libera practica, a trebuit sa se retraga. Dar el a dovedit in decurs de cateva decenii, cat s-a ocupat de aceasta problema, rolul oncogen al unui anumit tip de stres asupra bolnavului.

Aproape niciodata nu exista un singur factor oncogen, intotdeauna actioneaza factori multipli! Si acel stres despre care a vorbit doctorul german si alimentatia si parabenii din antiperspirante – care favorizeaza cancerul de san – si radiatia electromagnetica si insecticidele din agricultura, la profesionistii care trateaza plantele si cei care mananca organisme modificate genetic, fiecare vine cu contributia lui si se atinge un varf de agresiune cand cancerul se declanseaza si organismul nu mai reuseste sa fie eficient in procesele de aparare.

Exista tratamente alternative, dovedite stiintific, ce functioneaza?

Desi practic terapiile alternative de cateva decenii in profesia mea, eu nu sfatuiesc bolnavii sa evite citostaticele si radioterapia. Eu ii trimit la citostatice si radioterapie, dar ii indemn sa faca si terapiile complementare. Colegii nostri oncologi, care le prescriu doar citostatice si radioterapie si eventual chirurgie oncologica, in majoritatea lor ii sfatuiesc pe bolnavi sa nu recurga la plante. Dupa parerea mea e o atitudine gresita!

Cat de eficiente sunt terapiile naturiste in astfel de maladii?

Eu am, la ora actuala, in cabinet intre 5 si 10 bolnavi zilnic cu diferite afectiuni oncologice si le recomand extracte naturale de plante (fitoterapie), o anume dieta, ii trimit la un psiholog calificat pentru psihoterapie suportiva, le recomand in masura in care primesc o terapie spirituala, sa o foloseasca, sa se roage mult, sa aiba un duhovnic. Acestea sunt caile prin care noi incercam sa ajutam bolnavii cu cancer. Si ii sfatuiesc pe toti sa faca si citostatice si radioterapie.

Un lucru dovedit stiintific si prin experienta mea personala, este ca fitoterapia in mod sigur protejeaza bolnavii de efectele adverse ale radioterapiei si citostaticelor. Am bolnavi care nu au incredere in plante ca eficienta in a-si trata cancerul, dar vin tintit la cabinet si imi spun de cand intra pe usa: „Eu am venit sa-mi dati extracte de plante ca sa ma apar de efectele adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei”.

Acum apar din ce in ce mai des observatii clinice si studii timide care dovedesc ca unele extracte de plante au si efect anticancer, nu numai protectie de citostatice si radioterapie. Vom vedea in viitor…

Din pacate, aceste studii se fac foarte greu pentru ca exista o mentalitate gresita: in primul rand, casele de asigurari de sanatate nu deconteaza tratamentele naturale, ci numai pe cele chimice; in al doilea rand, medicina oficiala pregateste studentii si rezidentii in oncologie numai pe domeniul citostaticelor si radioterapiei.

Cursurile de fitoterapie si de terapii alternative sunt postuniversitare si rareori se intampla sa fie urmate si de un medic oncolog care vrea sa afle valoarea acestor terapii alternative. Si atunci daca 99% din medicii oncologi asta au invatat, asta dau, adica citostatice si radioterapie, nu se nasc usor studii clinice serioase despre tratamente alternative.

Pe langa a fi un bun medic sunteti si un bun crestin. Care este impactul credintei in viata medicului, dar si a bolnavului?

Exista doua studii vestite facute in Statele Unite, pe loturi si pe metoda dublu-orb, unul pe 300 si unul pe 600 de pacienti, care dovedesc efectul si eficienta rugaciunii facuta pentru bolnav in timpul spitalizarii. Bolnavii pentru care s-a rugat grupul de rugaciune au facut mai putine recidive de infarct, mai putine edeme pulmonare acute sau stopuri cardiace, mai putine interventii chirurgicale pe cord sau tahicardii paroxistice ventriculare ori supraventriculare.

Deci, rugaciunea este dovedita ca fiind eficienta nu numai prin credinta, ci si prin studii obiective dublu-orb facute la patul bolnavului! Mai exista un avantaj: bolnavul credincios suporta mult mai bine evolutia bolii, este mai linistit, mult mai optimist si increzator in vindecarea lui, are un moral foarte ridicat.

Bolnavul cu adevarat credincios nu face depresie niciodata sau foarte rar, cand e depasit de situatie. Toate aceste manifestari in viata lui psihica il ajuta in procesul vindecarii.

In judetul Caras-Severin se construieste Nera, prima clinica de recuperare oncologica din Romania. La ce suma se ridica investitia si care este stadiul actual?

In jur de 5 milioane de euro… Patru pavilioane sunt gata, mai trebuie sa construim 45 de saloane si speram ca in primavara sa putem finaliza lucrarile si sa o deschidem.

Cu ce se diferentiaza Clinica Nera de celelalte centre de tratament oncologic?

In primul rand este prima clinica de recuperare oncologica din Romania. Reabilitarea sau recuperarea oncologica e o disciplina terapeutica ce exista in toate tarile din Europa, in afara de Romania. Sub acoperisul acestei notiuni a reabilitarii oncologice intra un departament de psihoterapie, unul de nutritie, unul de kinetoterapie, unul de stil de viata, unul de preventie, unul de depistare precoce. Pai daca institutele de oncologie din Romania au doar doi psihologi la 500 de paturi… e clar ca nu e suficient!

Ce pacienti vor fi tratati acolo?

Nera e o clinica deschisa pentru bolnavii de cancer in stadiul 1 si 2, cel mult. Poate uneori si in stadii mai avansate, pentru ca in afara de reabilitarea oncologica, vom face si tratamente de ameliorare sau rezolvare a reactiilor adverse la tratamente citostatice si radioterapie sau a complicatiilor postoperatorii. Deci, noi ne-am propus sa venim si in ajutorul bolnavilor tratati clasic care au reactii adverse.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-07 00:00:00