studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Studii gratis in afara: afla cum de la Paula Tataru

Studii gratis in afara: afla cum de la Paula Tataru

Publicat: 16 Iun 2010 | Vizualizari: 30367

Danemarca este recunoscuta ca fiind una dintre tarile unde invatamantul universitar este gratuit. Acest fapt nu i-a scapat din vedere Paulei Tataru, absolventa a Facultatii de Matematica si Informatica din Universitatea Bucuresti, atunci cand s-a hotarat sa urmeze un master la 1500 km departare de casa.

Studenta eminenta, Paula Tataru nu avea cum sa nu ia in considerare posibilitatea unor studii in afara tarii, prin urmare, atunci cand i s-a oferit ocazia unui masterat in Danemarca la Universitatea din Aarhus, nu a ezitat sa profite de aceasta. Despre experienta ei pe meleaguri daneze, dar si despre sistemul academic din aceasta tara, vei afla in cele ce urmeaza, in interviul pe care Paula l-a acordat echipei Studentie.ro.


Ai putea sa ne spui, pentru inceput, ce anume te-a determinat sa preferi Danemarca pentru studiile tale de masterat? Vorbim totusi de o tara aflata la aproximativ 1500 km departare de Romania.

Unul din principalele motive pentru care am ales Danemarca au fost banii. Stiam de la diversi prieteni care deja studiau in strainatate ca un master costa foarte mult si ca majoritatea burselor reprezinta de fapt un imprumut oferit de facultate, pe care trebuie sa il platesti in 10 ani de la terminarea studiilor. Apoi am aflat ca in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda) invatamantul este gratis pentru tarile membre ale Uniunii Europene. Insa banii nu au reprezentat singurul motiv, desi au fost punctul de start. Ideea de a pleca undeva singura ma speria foarte tare. Am ales intr-un final Danemarca pentru ca stiam pe cineva acolo. Faptul ca facultatea se afla in top 100 al universitatilor din lume si oferea un master exact pe ceea ce imi doream au fost elementele care m-au convins 100% ca trebuie sa aplic.



In cat timp ai reusit sa iti intocmesti dosarul de admitere? Si ce acte a trebuit sa contina acesta?

Primul lucru a fost sa trec testul de engleza. Am decis ca nu are niciun rost sa platesc bani pentru traduceri si legalizari pana nu stiu sigur ca indeplinesc conditiile in ceea ce privea limba. Dupa ce am luat testul, dosarul l-am alcatuit in aproximativ 2-3 luni.

Actele necesare au fost:
- CV
- scrisoare de intentie
- scrisori de recomandare (nu erau necesare, dar am considerat ca sunt utile)
- dovada testului de engleza
- situatia scolara (notele din cei 3 ani de licenta)
- programa (pentru toate materiile din cei 3 ani de licenta) - a durat aproximativ o luna si a fost cel mai greu de procurat
- copie dupa diploma de licenta
- o descriere a lucrarii de licenta (am vorbit cu profesorul indrumator si practic am trimis o copie a referatului)
- orice alt document relevant (spre exemplu, diploma de BAC)

Toate documentele era necesar sa fie trimise in engleza, iar documentele romanesti au trebuit traduse de un traducator autorizat. Copiile trebuie, de asemenea, legalizate.



Cum a decurs procesul de adaptare la o tara straina a carei limba nu o vorbeai? Mediul academic te-a ajutat sa te integrezi sau, dimpotriva, diferentele mari dintre sistemul romanesc si cel danez au facut adaptarea mai dificila?


In Danemarca aproape oricine stie engleza. Din acest punct de vedere, nu am avut nicio problema. In privinta mediului academic, cred ca diferentele fata de sistemul romanesc m-au ajutat foarte mult. Relatia cu profesorii este mult mai apropiata. Cand te adresezi unui profesor, pur si simplu folosesti prenumele. De fiecare data cand am avut o problema, am cerut ajutor si mereu l-am primit. Cel mai greu mi-a fost cu prietenii, dar cred ca in timp o sa fie din ce in ce mai bine.


Ai plecat in Danemarca pentru a urma un masterat, iar, in prezent, esti studenta la doctorat. Ne poti spune mai multe despre aceasta realizare?


Cand am aplicat pentru master nu stiam care e procedura de aplicare pentru doctorat. Mai mult, stiam ca trebuie sa ai un master mai intai (asa e in Romania si in alte tari). Insa unul dintre profesorii mei m-a intrebat daca m-am gandit sa aplic pentru doctorat si mi-a spus exact ce aveam nevoie sa stiu pentru a aplica. Esentialul este ca Danemarca are un sistem de invatamant care incorporeaza atat masterul, cat si doctoratul. Profesorul m-a ajutat sa gasesc toate informatiile de care am avut nevoie. Si astfel, in februarie, am aplicat pentru doctorat. Cursurile pe care le urmasem pana in acel moment au fost luate in considerare si, practic, tot ce s-a schimbat a fost doar faptul ca acum am 2 profesori indrumatori, voi avea ore ca seminarist, voi lucra in proiecte de cercetare, am primit un birou si primesc bursa de la facultate.



#romanianaresmart



Te gandesti sa te intorci in tara dupa ce iti finalizezi studiile in Danemarca?


Nu am luat o decizie in aceasta privinta. Nu sunt hotarata sa raman in Danemarca - as putea sa ma stabilesc in alta tara - nici sa ma intorc. Totul depinde de cum vor decurge lucrurile si de oportunitatile pe care le voi avea. Cea mai mare problema este ca, in domeniul pe care l-am ales, nu prea se pot face foarte multe lucruri in Romania.

Dana Saporan - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00