Interviu cu Irina Opincaru, bursier Erasmus in Turcia

Publicat: 17 Mar 2010 | Vizualizari: 10082
Studentie.ro ti-a adus saptamana trecuta o marturie despre o experienta Erasmus in Belgia. De data aceasta insa, iti propune o vizita in Turcia, alaturi de Irina Opincaru, studenta in anul III la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti, care ne va povesti despre “aventurile” ei ca bursier Erasmus al unei universitati mici de langa Ankara.
Studentie.ro: In primul rand, ne poti spune ce te-a facut sa pleci cu bursa in Turcia? Iti doreai de mult sa calatoresti sau a fost mai mare dorinta de a experimenta un altfel de sistem de invatamant?
Irina Opincaru: Am ales sa plec cu bursa pentru ca imi place foarte mult sa calatoresc, sa vad locuri noi si sa incerc medii de viata noi. In acelasi timp eram foarte curioasa sa vad cum se invata intr-o tara cu o societate atat de diferita de a noastra. Bursa Erasmus mi s-a parut a fi oportunitatea perfecta pentru a-mi largi atat orizontul cultural, dar si pe cel academic.
Studentie: Cum se face ca ai ales tocmai Turcia drept destinatie pentru o bursa academica si care a fost impactul cultural? Te-ai integrat repede in “peisaj”?
I.O.: Am ales Turcia pentru ca am fost mereu atrasa de lumea orientala. Cu doi ani in urma am fost acolo pentru cateva zile, ca turist, si mi-a starnit curiozitatea de a vedea lumea turca dintr-o alta perspectiva. Impactul cultural a fost foarte mare in primele doua-trei saptamani, mai ales pentru ca multi dintre cei pe care i-am cunoscut la universitate, fie ei profesori sau studenti, nu vorbeau engleza. Am fost usor dezorientata in perioada aceea, dar am reusit sa ma integrez pana la urma, chiar daca am fost mereu privita ca „musafir”. Totul a devenit mult mai usor dupa ce am reusit sa invat cateva cuvinte turcesti.
Studentie: Atunci cand iti completai dosarul pentru bursa, au fost momente cand ti s-a pus rabdarea la incercare? In alte cuvinte, te-ai simtit ajutata de sistem sau, dimpotriva, toata hartogaria implicita ti-a ocupat mult prea mult timp?
I.O.: Din punct de vedere al actelor cerute de biroul Erasmus, atat aici in Romania cat si in Turcia, nu am intampinat niciun fel de probleme. Toti cei care ne-au coordonat plecarea ne-au ajutat pas cu pas si au fost foarte intelegatori si flexibili. Cateva probleme au aparut atunci cand a fost nevoie sa obtin viza de intrare si de sedere pe teritoriul Turciei, dar s-au rezolvat intr-un timp foarte scurt si fara mari batai de cap. Per total am ramas cu o impresie foarte buna in ceea ce priveste „hartogaraia”, pentru ca fiecare dintre actele cerute si-a demonstrat utilitatea intr-un moment sau altul.
Studentie: Cum ti se pare, comparativ vorbind, mediul academic din Turcia si cel din Romania?
I.O.: Nu as putea sa spun cu certitudine care dintre cele doua sisteme este cel mai bun. Am ramas cu impresia ca in universitatile turcesti cantitatea de informatie predata si pusa la dispozitia studentilor este mult mai mica decat in Romania. Mai mult, in Turcia profesorii mi s-au parut mult mai stricti in privinta notarii, decat profesorii din Romania, si in acelasi timp mai reci si mai distanti fata de studenti.
Studentie: Experienta Erasmus in Turcia a fost exact asa cum ti-o imaginai sau au fost si anumite aspecte care te-au dezamagit? Consideri ca te-a schimbat in bine aceasta “aventura”?
I.O.: Cand am plecat din Romania, aveam in minte experientele Erasmus povestite de alti studenti, o imagine in care se imbinau mari universitati si profesori de renume cu petreceri intreculturale si o stare permanenta de descoperire. Totul era condimentat de intrebarile destul de mari pe care le aveam inca despre societatea turca. Ajunsa acolo, nu pot spune ca am fost dezamagita. Ci doar a trebuit sa imi reorganizez ideile si asteptarile dupa universitatea micuta, cu profesori veniti din Ankara si dupa statutul de singur student Erasmus al facultatii.
#romaniansaresmart
Ce m-a dezamagit a fost faptul ca ma asteptam sa intalnesc mai multi oameni care sa cunoasca o limba straina, chiar daca nu engleza. Sunt sigura ca „aventura turceasca” m-a schimbat in bine, si din punct de vedere profesional, dar mai ales din punct de vedere personal prin faptul ca am reusit sa ma descurc acolo, in ciuda impactului cultural si a barierelor lingvistice.
Editori Studentie.ro: Andreea Iolu si Gabriela Vovciuc
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00