studentie.ro  » info-studentie » interviuri » INTERVIU CU ALEXANDRA BULAU, DESPRE EXPERIENTA ERASMUS IN FRANTA

INTERVIU CU ALEXANDRA BULAU, DESPRE EXPERIENTA ERASMUS IN FRANTA

Publicat: 09 Feb 2010 | Vizualizari: 8509

Multi studenti au auzit in mod sigur de bursele Erasmus, dar din pacate nu toti stiu ce presupun exact acestea. Studentie.ro iti propune sa afli mai multe lucruri despre aceste burse si despre experienta Erasmus in Franta, cu ajutorul unei studente care a aplicat cu succes si a invatat la Universitatea Bourgogne, din Dijon.

Numele ei este Alexandra Bulau, absolventa a sectiei de Franceza-Engleza din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, in prezent studenta in anul II la masterul de Comunicare de Afaceri in Context multicultural (in limba franceza) din cadrul ASE.

Studentie.ro :Ne poti spune te rog ce te-a determinat sa faci pasul acesta de a aplica pentru o bursa in Franta? Care a fost motivul principal care te-a facut sa-ti spui « Asta vreau sa fac, asta as vrea sa incerc » ?
Alexandra Bulau : Cred ca o bursa in strainatate este visul multor studenti, dar poate mai cu seama al studentilor de la limbi straine. Este poate dincolo de dorinta si o necesitate de a cunoaste tara, cultura, poporul a carui limba o studiezi. In cazul meu as putea spune ca au fost mai multe motive principale care m-au determinat sa aplic pentru o bursa in Franta : dorinta de a-mi perfectiona cunostintele de limba franceza, dorinta de a cunoaste mai bine aceasta tara, de a cunoaste un alt tip de sistem de invatamant, dorinta de a vizita si de a-mi testa capacitatea de adaptare intr-un alt mediu, intr-o alta tara.

Studentie: In cazul tau ce dorinta a fost mai mare : cea de a cunoaste viata academica dintr-un sistem de invatamant vadit superior sau aceea de a calatori si a intalni oameni noi ?
A.B. :
E mult spus « un sistem de invatamant vadit superior ». Este intr-adevar un sistem diferit de cel romanesc, se pune mai mult accentul pe calitate decat pe cantitate, pe aprofundare decat pe acumulare, dar, personal nu pot spune ca este un sistem ideal.

Profesorii de acolo ne apreciau pe noi studentii din Europa de Est pentru cunostintele de limba si pentru cultura generala. Mi-am dorit sa cunosc viata academica din Franta, dar evident ca mi-am dorit foarte mult si sa calatoresc si sa intalnesc oameni noi.

Studentie: Cam cat dureaza intregul proces de aplicare pentru o bursa Erasmus? Ce criterii trebuie sa indeplinesti pentru a fi acceptat?
A.B.:
Durata intregului proces de aplicare pentru o bursa Erasmus variaza in functie de facultate, de catedra. In cazul meu selectia realizata de catedra de limba franceza a avut loc in primavara, martie-aprilie, iar partea administrativa (semnarea contractelor, indeplinirea tuturor formalitatilor cerute de universitatea de origine, dar si de cea gazda) am finalizat-o prin august-septembrie. Totul depinde de cat de repede primesti raspunsul din partea universitatii gazda, scrisoarea de acceptare si de cat de repede reusesti sa aduni toate documentele necesare cerute de Biroul Erasmus.

Nu este o procedura complicata, insa trebuie sa fii organizat, bine informat, motivat si uneori sa te inarmezi cu rabdare. In ceea ce priveste criteriile de selectie, trebuie sa fii cetatean roman, sa ai rezultate academice bune, sa fii motivat si sa treci de selectia realizata de facultatea de origine. Desigur trebuie sa fii acceptat si de universitatea gazda, dar o data trecut de selectia realizata de facultatea ta, lucrul acesta nu este chiar atat de dificil deoarece universitatile au contracte de colaborare in scopul acceptarii de studenti Erasmus, exista un anumit numar de locuri pus la dispozitie pentru fiecare facultate.

Studentie: Ce l-ai sfatui pe un student care vrea sa aplice pentru o bursa de studii in strainatate?
A.B.:
L-as sfatui sa se informeze foarte bine: sa ia legatura cu Biroul Erasmus din cadrul Universitatii sale, sa ia legatura cu universitatea la care doreste sa fie acceptat ca student, sa viziteze site-ul facultatii respective, sa ia legatura cu fosti studenti Erasmus care au fost la aceeasi universitate la care doreste si el sa se inscrie si nu in ultimul rand l-as sfatui sa aiba incredere si curaj pentru ca este o experienta care merita!

#romanianaresmartStudentie: In concluzie, ne poti spune cum te-a schimbat experienta Erasmus si mai ales daca aceasta ti-a deschis cumva apetitul de a mai pleca in afara sau de a te stabili in strainatate?
A.B.:
Pe mine experienta Erasmus m-a schimbat in bine. In primul rand cred ca am capatat mai multa incredere in mine, in capacitatea de a ma descurca singura in diverse situatii, de a ma adapta, zic eu, aproape oricarui mediu. Cred ca am devenit mai comunicativa si mult mai deschisa si dispusa sa accept diferentele de orice natura: cultura, religie, educatie, stil de viata etc. Da, as putea spune ca aceasta experienta mi-a deschis apetitul de a calatori in strainatate si poate chiar de a ma stabili intr-o zi intr-o alta tara.

Andreea Iolu - editor Studentie.ro


 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-11-28 00:00:00 - 2022-12-03 00:00:00