studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Interviu acordat de Silvia Alexandru, despre experienta studiilor in Egipt

Interviu acordat de Silvia Alexandru, despre experienta studiilor in Egipt

Publicat: 03 Nov 2009 | Vizualizari: 3992

Se stie ca bursele in strainatate sunt foarte populare printre studentii din ziua de azi. Daca saptamana trecuta te-am invitat sa afli mai multe despre o experienta concreta Work and Travel si despre studiile in Germania, de data aceasta iti propun o calatorie in Egipt, cu ajutorul unei studente care a trait si studiat cateva luni in fascinanta lume araba. Numele ei este Silvia Alexandru, absolventa a sectiei de Araba-Engleza din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, in prezent masterand la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.
Studentie.ro: Ce te-a determinat sa pleci cu bursa in Egipt?
Silvia Alexandru: Dorinta de a intra in contact direct cu lumea araba, despre care studiasem in timpul celor patru ani de facultate si care imi parea, pana atunci, inaccesibila. Ni se povestise la cursurile de civilizatie araba despre moschei si chemarea la rugaciune, despre femeile munaqabate (cu fata complet acoperita) sau bazarurile aglomerate… Toate reusisera sa ne faca sa simtim aerul oriental si sa ne dorim sa fim si noi in mijlocul lor, sa avem acest contact direct cu ceea ce inseamna lumea araba. Bineinteles, Orientul Mijlociu poate fi considerat un teritoriu mai „sensibil”, chiar si pentru a merge la studiu, insa Egiptul este, probabil, cea mai sigura dintre tarile arabe si nu ne-am pus niciodata problema securitatii. Desi in timpul sederii noastre la Cairo a reizbucnit conflictul din Fasia Gaza, Egiptul si-a confirmat rolul strategic de mediator in zona si a luat masuri importante pentru stoparea ostilitatilor. Asadar, studiile noastre nu au fost in nici un caz afectate de situatia tensionata; securitatea personala nicidecum.
Studentie: Prin ce program anume ai fost plecata la Cairo? Ne poti da cateva detalii despre tipul de bursa pentru care ai aplicat?
S. A.:
Am aplicat pentru o bursa de tip acord bilateral, sponsorizata de Guvernele roman si egiptean, propusa de Centrul National pentru Burse de Studiu in Strainatate. Practic, am avut asigurat biletul de avion dus-intors, cazarea la un camin al Universitatii din Cairo, mesele, plus o suma lunara din partea Guvernului roman.
Am fost inscrisi la cursuri universitare pentru straini la Universitatea din Cairo (cursuri de limba araba literara si de dialect), iar durata oficiala a bursei a fost de 9 luni. Programul relativ lejer ne dadea posibilitatea de a alege si cursuri in cadrul altor institutii. Desigur, puteam asista si la cursurile pentru studentii egipteni, in calitate de „listeners”, fara sa sustinem examene.
Studentie: Cat de dura a fost selectia pentru acest tip de bursa? Trebuie sa ai o anumita medie pentru a primi o bursa la Cairo sau sa dovedesti cumva ca ai cunostinte bune de limba araba?
S. A.:
Au fost oferite intre 15 si 20 de astfel de burse, pentru Egipt. Mi-am pregatit dosarul cu actele necesare si in scurt timp am sustinut interviul. Pentru ca exista o anume rezerva fata de lumea araba, nu sunt foarte multi doritori pentru astfel de burse si de multe ori raman locuri neocupate. Anul trecut, am fost cel mai mare grup din Romania venit vreodata la studiu in Egipt: 14 persoane!
Studentie: Inteleg ca ai fost plecata mai multe luni de zile in Egipt. Cat de greu ti-a fost sa te adaptezi intr-o lume atat de diferita de cea europeana si cat de solicitante ti s-au parut cursurile?
S. A.:
Adaptarea nu a fost usoara, ne-a luat cel putin o luna sa ne familiarizam cu stilul lor de viata, cu mentalitatile lor. La inceput am fost socati de atata aglomeratie si haos, de modul cum eram privite ca fete europene… dar cu timpul ne-am obisnuit, ne-am dat seama ca trebuie sa profitam ca ne aflam acolo si avem o astfel de experienta! Desi am cazut de comun acord ca nu ne-am adapta niciodata cu adevarat mentalitatii lor islamice, daca ar fi sa ne petrecem viata intr-o astfel de societate.

#romaniansaresmart
Studentie: Cum crezi ca te-a influentat aceasta experienta? Te-a ajutat mai mult din punct de vedere academic sau personal?
S. A.:
Educational, sa spunem, sederea la Cairo a fost utila pentru ca am avut ocazia sa exersez dialectul egiptean, intrand in contact cu oamenii am incercat sa vorbesc cat am putut, sa inteleg ce spun si sa ma fac inteleasa. Cursurile de araba literara de la facultate, dar si munca noastra individuala, mi-au imbunatatit nivelul de limba araba. Dar, mai important decat atat, lunile petrecute in Egipt au reprezentat o perioada unica si experienta acumulata in acest timp este inegalabila, bineinteles, din punct de vedere personal. Oamenii pe care i-am cunoscut in acest timp, toate vestigiile Egiptului antic pe care le-am vizitat, desertul, cele doua mari… sau pur si simplu faptul ca m-am aflat acolo, toate acestea m-au facut sa-mi dau seama ca merita cu adevarat sa traiesti o astfel de experienta. Pentru tine, ca om, pentru ca doar cu asta ramai.
Andreea Iolu - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-11-28 00:00:00 - 2022-12-05 00:00:00