studentie.ro  » info-studentie » interviuri » INTERVIU ACORDAT DE CRISTIANA BALOESCU, STUDENTA LA WESLEYAN COLLEGE, STATELE UNITE ALE AMERICII

INTERVIU ACORDAT DE CRISTIANA BALOESCU, STUDENTA LA WESLEYAN COLLEGE, STATELE UNITE ALE AMERICII

Publicat: 20 Iul 2007 | Vizualizari: 4414

Cristiana Baloescu are 21 de ani si s-a nascut in Bucuresti. A absolvit Colegiul National Bilingv “George Cosbuc”, Bucuresti, iar acum este studenta in Statele Unite ale Americii la Wesleyan College.
1. Care sunt motivele pentru care te-ai orientat catre o universitate internationala?

Principalul meu motiv a fost: vroiam sa studiez medicina, si din experienta parintilor mei, amandoi medici, am invatat ca Romania nu imi ofera oportunitatile dorite. In detaliu, imi doresc sa ajung sa lucrez 6-9 luni pe an intr-un spital, si restul sa le petrec in programe de asistenta medicala, un fel de Medecins sans Frontieres. Mi se pare ca acest lucru nu este inca posibil in Romania.
2. Cum ai devenit studenta la Wesleyan College? Te rog sa descrii pe larg pasii pe care i-ai parcurs din momentul in care te-ai hotarat sa studiezi in SUA.
Am luat legatura cu o persoana deosebita care m-a ajutat sa invat pentru examenele SAT si TOEFL, care sunt cele mai importante din proces. Dupa ce am obtinut scoruri mari la aceste examene, m-am orientat catre alcatuirea dosarului de admitere. Ca o paranteza, toate universitatile americane merg pe sistemul admiterii ca dosar. Dar nu numai notele si performantele scolare sunt importante. Pe langa acestea, candidatul trebuie sa dea dovada de preocupari extrascolare si sa-si evidentieze inteligenta si personalitatea in cateva eseuri cu tema data.
Dupa ce mi-am alcatuit dosarul, l-am trimis fiecarei universitati in parte, si am asteptat raspunsurile. Primul raspuns prmit a fost de la Wesleyan College.
3. Spune-ne cateva lucruri despre aceasta universitate(profile, cursuri, profesori, evenimente specifice...etc).
Wesleyan College a fost infiintat in 1863, si este cea mai veche universitate din lume care a acordat diplome femeilor. Este un colegiu de femei respectat in partea de sud a Statelor Unite, dar de care putini din Nord au auzit. Este un colegiu foarte mic, numarul de studente care locuiesc in campus nu depaseste 250. Dupa estimarile mele, nu sunt mai mult de 500 de studente in total (invatamant de zi plus seral).
Este un campus activ, cu multe organizatii studentesti, si in fiecare seara sunt cateva sedinte sau evenimente (filme, prelegeri, concerte, jocuri) la care studentii pot participa.
Avem un club international foarte bine pus la punct, care organizeaza doua spectacole si o cina (studentii internationali gatesc pentru intreaga comunitate a colegiului) in fiecare an.
Un alt eveniment tipic pentru colegiul meu este asa-numitul STUNT. In fiecare primavara, fiecare an pune in scena un muzical de 30 de minute, productie proprie. Totul, de la costume, muzica, coregrafie, inclusiv scenariul, decorurile si costumele sunt facute de studenti. Si evenimentul se desfasoara ca un concurs intre cei patru ani de studiu.
Profesorii sunt abordabili, si de fiecare data cand ai o problema, fie personala fie de studiu, te poti duce sa te sfatuiesti cu ei. Nu am vazut un profesor care sa fie nepoliticos cu elevii. Sau o secretara.
4. Vorbeste-ne despre specializarea pe care o urmezi tu, felul in care se desfasoara cursurile, ce aplicatii faceti...etc?
Eu studiez biologie si chimie, ca specializari principale, si neuroscience, ca specializare secundara.
Ca sa absolvi cu o anumita specializare, trebuie sa iei si sa treci un numar de cursuri obligatorii si altele asa-zise optionale, alese dintre cursurile avansate oferite in domeniul respectiv.
Cursurile au o parte teoretica, de obicei trei ore pe saptamana, si o parte practica, un laborator, in care se fac mai multe experimente, in functie de materie. La cursurile de biologie am identificat genuri de bacterii, facut disectii, lucrat cu microscoape pentru identificarea tesuturilor, etc. La cele de chimie, in general se fac experimente de sinteza a substantelor chimice sau determinari ale concentratiei unor solutii prin diverse metode (cromatografie, spectofotometrie). Laboratorele au loc saptamanal, si dureaza in medie 3-4 ore.
5.Cum se face examinarea? Ce se intampla cand nu promovezi un examen?
Examinarea depinde de fiecare profesor in parte. In general avem un quiz saptamanal, adica o lucrare de 10 intrebari/probleme pe subiectele discutate. Fiecare curs are aproximativ 4 examene, 3 se dau in timpul semestrului si unul este cel final. Unele cursuri, mai ales cele de stiinta (chimie sau biologie, de exemplu) pot avea si parte practica. Examenele pot fi si de tip grila, sau amesteca intrebari grila cu inrebari la care este nevoie de un raspuns elaborat.
In general, toata lumea promoveaza examenele, si nu pentru ca sunt neaparat usoare, ci pentru ca toti stiu ca este cazul sa invete. In cazul in care nu promoveaza un examen, studentul trebuie sa le treaca pe celelalte, pentru ca media totala trebuie sa depaseasca 60% din nota totala. Daca nu, se repeta cursul.
6. Ce iti place foarte mult in aceasta universitate? Exista lucruri care te-au dezamagit? Care sunt acestea?
Imi place faptul procentajul studentilor internationali este de aproximativ 20%. Ceea ce ofera un mediu extrem de divers. Si Wesleyan se bucura de mostenirea unui numar impresionant de traditii.
M-a dezamagit faptul ca Macon, orasul in care se afla facultatea mea, nu este un oras studentesc. Nu exista multe cafenele sau baruri, locuri unde este firesc pentru un elev roman sa isi petreaca timpul dintre ore sau de dupa ore. Mi-ar fi placut sa existe si acolo posibilitatea asta, fara a fi nevoie de a 20 minute drive.
7. Studentii romani au conditii deosebite fata de studentii americanii sau de alte nationalitati? Care ar fi acestea?
Nu. Toti studentii sunt tratati la fel.
8. Descrie-ne diferentele dintre sistemul de invatamant romanesc si cel american?
Diferente ar fi multe. Pe scurt: invatamantul lor liceal se face pe baza de cursuri si credite, ceea ce inseamna ca nu au un program unic, la fel ca liceenii romani. Pasul urmator dupa liceu este un colegiu de 4 ani, asa numita etapa de undergraduate education. Dupa aceasta etapa, in unele cazuri dictate de domeniul de studiu, urmeaza graduate school.
9. Unde locuiesti? Ai intampinat greutati in aceasta privinta?
Locuiesc in campus. Nu, nu am intampinat nici o dificultate. A trebuit sa invat ca daca las haine din lana in masina de uscat haine, ele se stramteaza ingrozitor, darsa zicem ca nu a fost o problema pe termen lung. J
10. La cine ai apelat atunci cand ai avut dificultati de orice fel?
Am apelat la prietenii pe care mi i-am facut acolo, in special la o prietena din Romania, care studia tot acolo, cu doi ani mai mare decat mine.
11. Care sunt lucrurile esentiale pe care un tanar roman, proaspat student al Weskeyan College trebuie sa le faca in primele saptamani pe teritoriul american?
In primul rand, sa faca rost de o cartela de telefon si sa sune acasa.
In al doilea rand, sa isi cumpere lucruri esentiale: asternuturi, cosmetice, filtru de cafea. In caz ca laptopul adus are priza pe sistem european, cum a avut al meu, atunci e necesar sa se cumpere un transformator.
Mai trebuie deschis un cont in banca, pentru a putea detine un card de debit. Este mult mai sigur decat sa pastrezi cash si mult mai comod.
12. Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le evite? Din ce puncte de vedere pot intampina dificultati?
Din punct de vedere scolar, evitati plagiatul. Am auzit de studenti foarte inteligenti dati afara din facultate pentru plagiat.
In afara de dificultatea de exprimare resimtita in primele doua saptamani, care se va evapora pe parcurs, atata vreme cat ai o atitudine deschisa si toleranta, nu cred sa existe vreo problema.
13. Ce joburi exista pentru studentii care doresc sa lucreze - pentru a se intretine sau a avea experienta unui prim loc de munca?
Un student care are viza de tip F-1 nu poate lucra legal decat in cadrul campusului. Exista slujbe in diversele birouri academice, la biblioteca, in centrul de calculatoare, in departamentul de relatii cu studentii, la sala de gimnastica...
14. Ce faci in timpul liber? Cum te distrezi?
Pai...nu prea am timp liber. Cand se produce o minune, de obicei ma uit la un film cu cativa prieteni sau iesim in oras intr-un club. Mai joc tenis sau tenis de masa. Iar in vacante, incerc sa calatoresc, fie cu colega de camera, fie singura.

#romaniansaresmart
15. In ce masura consideri ca te-a schimbat experienta de a studia in strainatate si ce sfat le-ai da celor care doresc sa urmeze acest drum?
Experienta nu avea cum sa nu isi lase amprenta asupra mea. Consider ca am devenit mult mai descurcareata, si mai putin timida. Am invatat sa caut singura oportunitatile, pentru ca nimic nu ni se ofera, si sa insist atunci cand imi doresc ceva. Si ca in general trebuie sa zambesti, chiar si atunci cand ai o zi proasta, pentru ca se va imbunatati prin atitudine. Atitudinea conteaza foarte mult.
16. Dupa ce vei absolvi, te vei intoarce in tara? De ce?
Nu stiu inca. Mai am doi ani pentru a ma gandi la aceasta posibilitate.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-11-28 00:00:00 - 2022-12-16 00:00:00