studentie.ro  » info-studentie » interviuri » INTERVIU ACORDAT DE CORNELIA BULEANDRA, DESPRE EXPERIENTA WORK AND TRAVEL SI STUDIILE IN GERMANIA

INTERVIU ACORDAT DE CORNELIA BULEANDRA, DESPRE EXPERIENTA WORK AND TRAVEL SI STUDIILE IN GERMANIA

Publicat: 27 Oct 2009 | Vizualizari: 4704

E un adevar general ca studentii din ziua de azi sunt foarte interesati sa plece in strainatate cu o bursa sau mai nou printr-un program extrem de avantajos numit Work and Travel. Si pentru ca interesul este atat de mare, iti propun un interviu cu o studenta care le-a experimentat pe amandoua. Numele ei este Cornelia Buleandra, absolventa a sectiei de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, in prezent studenta in anul 2 la masteratul Cultura si Limbajul Organizatiilor Europene.
Ce te-a motivat sa pleci in strainatate prima oara prin programul Work and Travel?
Eram in primul an de facultate si am vazut in holul universitatii anuntul; la inceput a fost pur si simplu dorinta de a-face ceva deosebit, apoi a fost ambitia de a trece peste micile eventuale obstacole(alcatuirea dosarului, platirea taxei de inscriere, obtinerea vizei). Marea incercare a fost insa interviul cu angajatoarea care a venit in Romania pentru a face selectia si apoi experienta de 3 luni la finalul careia am stiut ca sunt puternica, ca atunci cand vreau ceva trebuie sa lupt pentru a-l obtine si ca nu exista bariere reale, exista doar tentatia noastra de a prefera comoditatea in locul unei provocari.
Inteleg ca ai fost plecata in Germania cu o bursa de studii. Ce te-a determinat sa faci aceasta alegere?
Experienta din Germania a fost un pas pe care mi l-am dorit foarte mult; nu a fost o decizie spontana, ca in cazul plecarii in America, ci mai degraba un vis, o dorinta mai veche ce s-a indeplinit si care s-a dovedit a fi foarte importanta atat in aprofundarea cunostintelor de limba germana cat si in domeniul social, pentru ca la acel curs au participat studenti din diferite tari: Rusia, Polonia, Japonia...
Cat dureaza aproximativ sa-ti faci actele necesare pentru a pleca cu un contract de munca in SUA sau cu o bursa de studii in afara? Ce criterii trebuie indeplinite si ce presupun aceste documente?
E un intreg proces si e nevoie de rabdare si de dorinta foarte mare de a face acest pas; pentru plecarea in Germania am aflat de cursuri de pe internet si am aplicat: este vorba de un curs de 1 luna la Institutul Henrich Heine din Duesseldorf; am avut nevoie de foaia matricola, copie dupa actul de identitate, o scrisoare de intentie, curiculum vitae si raspunsul a venit destul de repede, apoi mi-au recomandat ca pe parcursul acelei luni sa locuiesc la o gazda pe care am contactat-o eu pentru ca nu mai erau locuri in campus si asta a contat mult pentru ca locuind cu o familie am observat anumite obiceiuri si am vorbit foarte mult germana.
Pentru programul Work &Travel am avut nevoie de foia matricola, o adeverinta de la Universitatea Bucuresti, de viza de munca si invitatia angajatorului; in ambele cazuri criteriul de baza a fost media obtinuta in facultate.
Ce sfaturi ai da unui student care vrea sa incerce programul Work and Travel sau care vrea sa aplice pentru o bursa de studii?
Sa plece cu inima deschisa si sa ia ce e mai bun din aceasta experienta.

#romaniansaresmart
Iar in final, ne poti spune cum crezi ca te-au schimbat aceste experiente si de ce ai luat decizia sa te intorci?
Cred ca cele 2 experiente mi-au dat incredere in mine si mi-au aratat ca nu e de ajuns sa iti doresti ceva, trebuie sa risti, sa investesti timp, rabdare, munca si energie pentru a-l obtine. Si ca orice lucru obtinut cu greu, o data ce il ai, traiesti un sentiment de invingator si te gandesti ca poti si mai mult si ca ai evoluat atat din punct de vedere al cunostintelor cat si personal. M-am intors in tara pentru ca in ambele cazuri motivul plecarii si dreptul de sedere a fost limitat; e drept ca in Germania am plecat cand nu mai era nevoie de viza, dar nu m-am gandit sa raman, pentru ca vreau sa imi termin studiile incepute in tara si daca voi pleca, vreau sa fie pentru un studiu de lunga durata sau eventual pentru un job.
Andreea Iolu - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-12-06 00:00:00 - 2023-01-02 00:00:00