studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Exclusiv Studentie.ro: Interviu cu Studentul Anului 2010 la Jurnalism

Exclusiv Studentie.ro: Interviu cu Studentul Anului 2010 la Jurnalism

Publicat: 12 Mai 2010 | Vizualizari: 8194

Liliana Ciobanu a inceput sa lucreze in televiziune la varsta de 16 ani. Patru ani mai tarziu, facea stiri si transmisiuni in direct pentru Realitatea TV, unde a lucrat ca reporter mai mult de un an. A urmat un internship de 6 saptamani la CNN si un curs despre productia stirilor de televiziune la Reuters.

A colaborat cu CNN pentru documentarul Autumn of Change si pentru o serie de reportaje despre Romania. S-a plimbat prin Europa cu diverse burse pentru jurnalisti si a facut 5 internshipuri la cele mai importante televiziuni de stiri din tara. Recent, a fost desemnata Studentul Anului 2010 la Categoria Jurnalism si Comunicare de catre VIP Romania.


1. Studentie.ro: Codul deontologic al jurnalistului de televiziune pe care l-ai realizat si CV-ul tau au convins juriul ca esti cel mai bun Student al Anului 2010 la Jurnalism in Romania. Ce inseamna pentru tine aceasta distinctie?

Liliana Ciobanu:
Distinctia primita este modul meu de a incuraja tinerii care vor sa urmeze o cariera in presa. Este o confirmare a faptului ca pot intra in presa din Romania fara pile, chiar daca initial unii dintre ei se vor simti cei mai neinsemnati oameni din redactie. Pot face transmisiuni in direct la 20 de ani pentru un post national de stiri. Daca sunt pasionati, bine pregatiti si au puterea sa isi depaseasca sefii inchistati in stereotipuri si frustrari care le repeta mereu ca trebuie sa astepte ani de zile momentul asta, vor reusi. Pot face reportaje de prima pagina a ziarului si pot lua interviuri unor personalitati. Ii indemn sa indrazneasca sa viseze la lucruri care pot parea greu de obtinut, cum este o internship intr-o companie internationala de stiri, dar care in realitate se pot obtine daca exista pasiune, multa munca si dedicatie profesiei. Ii avertizez sa isi ia gandul de la o viata personala echilibrata, un regim alimentar sanatos si un salariu pe masura eforturilor depuse. Totodata, profit de aceasta distinctie pentru a trage un semnal de alarma unor institutii de presa romanesti care, mai ales acum in contexul crizei, au disponibilizat pe alte criterii decat cele profesionale si chiar si-au batut joc de jurnalisti prin neacordarea salariilor compensatorii.

2. Studentie: Care este cea mai importanta experienta profesionala pe care ai avut-o?

L.C.:
Probabil te astepti sa spun ca experienta de la CNN este cea mai importanta. Nu neg impactul pe care CNN l-a avut asupra mea insa televiziunea mea de suflet va fi intotdeauna Realitatea TV. Acolo am facut prima transmisiune in direct, acolo am avut cele mai mari satisfactii profesionale de pana acum si acolo am ajuns intr-un an, de la un simplu student in practica la reporterul principal pe Ministerul Educatiei. Din pacate, tot Realitatea TV a fost cea care m-a dezamagit cel mai mult.


3. Studentie: Din experienta ta, poti face o scurta comparatie intre televiziunea din Romania si cea din strainatate?

L.C.:
Mi-e greu sa fac o comparatie deoarece experienta mea profesionala nu ma face un expert media. Pot, totusi, sa fac cateva observatii. Televiziunile din strainatate lucreaza in general cu jurnalisti freelanceri. La CNN, de exemplu, nu era picior de reporter in redactie, ci doar prezentatori, producatori, editori, sefi de departamente si cei care asigura partea tehnica. Politica CNN este de a colabora cu reporteri sau operatori freelanceri, pe care ii contacteaza periodic, in functie de evenimentele pe care doresc sa le acopere. Ca sa fii angajat permanent ca reporter sau operator la CNN trebuie sa ai o bogata experienta profesionala si de cele mai multe ori ajungi un brand. Personal, cred ca este cel mai matur sistem de presa. Pe de o parte, institutia nu iroseste bani pe resursa umana deoarece jurnalistii sunt platiti pe baza de proiect si in functie de timpul alocat colaborarii.

Pe de alta parte, jurnalistii freelancer sunt mult mai motivati, mai flexibili si creativi decat cei care au siguranta unui salariu lunar. Din pacate, in Romania, notiunea de freelancing este pentru foarte multi doar un cuvant care suna frumos. Si cum sa fie altceva, cand unii sefi de redactie sunt concentrati pe alte lucruri? De exemplu, in unele institutii media de la noi, la sedintele de sumar pluteste paranoia si frica de a nu fi tradati de proprii angajati dupa ce sumarul a ajuns “prin cai oculte” la institutii de stiri concurente. De-ar sti ei ca cei de la New York Times sunt atat de transparenti incat isi posteaza pe site in fiecare zi sedintele de sumar...

4. Studentie: In vara vei pleca din nou la CNN, de data aceasta intr-un stagiu de pregatire de 10 saptamani, in sediul central din Atlanta. Ce ai invatat din primul internship CNN si de ce vrei sa te intorci la ei?

L.C.:
Experienta internshipului din Londra mi-a deschis orizonturile si mi-a dat sansa sa patrund in presa internationala. Cel mai mult am lucrat cu prezentatorii Zain Verjee si Don Riddell si corespondentul Sasha Herriman pentru programul matinal CNN Today. De la ei am invatat cum faci ca emisia matinala sa nu fie doar o insiruire din ora in ora a evenimentelor care s-au intamplat in dupa-amiaza sau seara precedenta. Am participa zilnic la sedintele de sumar si am fost fascinata de felul in care gandesc acoperirea unui subiect si cum isi organizeaza resursele umane.

Am avut norocul sa o cunosc personal pe Christiane Amanpour care venise cateva zile in sediul din Londra pentru realizarea unor emisiuni speciale. Modestia cu care ea si ceilalti corespondetii CNN, cu zeci de ani de teren, cu premii luate si relatari din cele mai fierbinti locuri ale planetei mi-au oferit lectii de jurnalism, m-a surprins. Prima data cand am mers pe teren, am avut un soc sa vad ca operatorul si asistentul de productie veneau cu doua genti imense pline cu echipamente pentru filmare, pe langa camera de filmat. In televiziunile din Romania am fost obisnuita sa merg pe teren doar cu camera de filmat si operatorul. Seara urmaream emisiunile Quest Means Business si Connect the World din regie. La CNN, emisiunile din prime-time nu se rezuma la dezbaterile cu invitati- atat de frecvente in Romania (si care, personal, cred ca au devenit iritante pentru multi consumatori de media din tara). De exemplu, emisiunea lui Richard Quest combina reportaje, transmisiuni in direct si interviurile foarte scurte cu specialisti in diverse domenii. Acelasi dinamism il are si Connect the World, a carei grafica 3D imi place foarte mult.

Sunt foarte incantata de faptul ca CNN m-a selectat din nou pentru un internship. Am ales sediul central din Atlanta si departamentul International Assignment Desk deoarece vreau sa observ procesul de colectare al informatiilor din toate colturile lumii si modalitatea de distribuire la nivelul tuturor retelelor CNN. Abia astept sa ii cunosc pe Jim Clancy, Hala Gorani, Johnatan Mann, Michael Holmes, Anderson Cooper si de ce nu, pe insusi Ted Turner. Astept cu mare emotie aceasta experienta si marturisesc ca am senzatia ca plec in raiul televiziunii pe pamant.


4. Studentie..ro: In toamna te muti in Londra unde vei urma un master in Jurnalismul de Televiziune la Goldsmiths, University of London. De ce ai ales acest masterat?

L.C.:
Sunt unul dintre tinerii care au ales sa se concentreze pe acumularea experientei si nu pe studiul academic aprofundat dupa finalizarea liceului. Partial, a fost o alegere buna. Experienta profesionala pe care am acumulat-o in liceu si in facultate m-a ajutat sa imi definesc prioritatile si sa am o perspectiva clara asupra viitorului meu profesional. Totusi, acum, in pragul absolvirii studiilor de licenta, constientizez importanta pe care formatia mea academica o va avea in viitor. Tocmai de aceea imi doresc sa ma dedic exclusiv studiului academic in urmatorul an. Cred ca dupa finalizarea acestor studii voi detine foarte multe informatii despre jurnalismul de televiziune care ma vor face mai puternica.

5. Studentie: Ce asteptari profesionale ai in urmatorii ani?

L.C.:
Vreau sa imi deschid propria companie media si sa colaborez in calitate de jurnalist freelancer cu diferite televiziuni de stiri. Imi doresc sa ajung la performanta de a filma, redacta, monta si pune voce singura pe produsele mele jurnalistice. De aceea voi profita de oportunitatile pe care mi le ofera Londra si voi urma cursuri de formare profesionala in acest sens. Undeva in viitorul indepartat ma vad in India facand filme documentare.



Andreea Iolu - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-01 00:00:00