studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Despre voluntariat: Interviu cu Cecilia Popa, presedinte Youth for Justice

Despre voluntariat: Interviu cu Cecilia Popa, presedinte Youth for Justice

Publicat: 31 Mar 2010 | Vizualizari: 5446

Daca saptamanile trecute Studentie.ro ti-a facut cunostinta cu tinere ambitioase ce au calatorit cu bursa de studii in strainatate, in cele ce urmeaza o sa cititi povestea Ceciliei Popa, o tanara ce s-a dedicat voluntariatului. A terminat Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, sectia de Asistenta Sociala, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, iar in prezent este in anul II la Masterul de Probatiune, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.


Studentie.ro: Poti sa ne spui ce te-a determinat sa vii in Bucuresti pentru a-ti continua studiile masterale? Oare sa fie faptul ca aici sunt mai multe oportunitati in domeniul asistentei sociale?



Cecilia Popa: Inca din timpul facultatii m-a interesat domeniul infractionalitatii din sfera aceasta imensa a asistentei sociale. Am urmat toate cursurile posibile in acest sens si am facut practica, cercetare si voluntariat in institutii si ONGuri de profil. Cand am absolvit facultatea in 2008, nu era un master in domeniul meu de interes la Cluj si astfel m-am indreptat spre Bucuresti ca sa-mi urmez visul. Este adevarat, Bucurestiul iti ofera foarte multe oportunitati, insa si o nebunie curata. Stiam ca aici este capitala unde gasesti toate birourile centrale ale tuturor institutiilor statului. Daca vrei sa-l inviti pe un ministru la un eveniment, te duci efectiv la minister si-l inviti. Ca sa nu mai amintesc ca ai o multitudine de teatre, cinemauri, parcuri, opera, filarmonica, concerte, ceainarii... care sa-ti unga sufletul!




Studentie: Stim ca in Cluj ai inceput activitatea in domeniul voluntariatului. Care au fost asociatiile in care te-ai implicat si ce anume faceai?



C.P.: Am inceput cu Prison Fellowship Romania (PFR), la un Centru de zi unde lucram cu minorii cu risc infractional si faceam activitati diverse cu ei, de la pregatirea temelor, pana la activitati educative si recreative. Pentru mine, timpul petrecut in acest ONG a insemnat un an de zile de provocari. La inceput nu intelegeam cum poate minorul acela de 9 ani cu care eu lucram, dupa-amiaza sa-l gasesc in centru si sa fie foarte implicat in activitatile pe care le desfasuram impreuna, iar dimineata sa-l gasesc la cersit impreuna cu fratii lui mai mari.
Dupa acest ONG am inceput voluntariatul si in Fundatia Estuar, Centrul de zi Cluj unde lucram cu bolnavii psihic, o alta experienta interesanta, cu atat mai mult cu cat mai apoi am descoperit ca exista un numar mare de bolnavi psihic si in penitenciarele din Romania. Mi-am inceput, astfel, incursiunea in mediul carceral de la penitenciarele Bistrita, Barcea-Mare, Aiud, Gherla, Spital Dej, Rahova, Spital Jilava, Jilava si Centrul de Reeducare Buzias.


Studentie: Ce asteptai sa gasesti in Bucuresti in domeniul asistentei sociale si, implicit, al voluntariatului?



C.P.: Sincer, nu cred ca ma asteptam la ceva anume. Era Bucuresti si speram sa ajung sa ma descurc in el. Trebuie sa recunosc ca am fost putin dezamagita, iar integrarea mea in Bucuresti a fost istovitoare. Insa asa cum am facut mereu, si anume, numai ce mi-a placut, am continuat sa ma focusez pe ceea ce-mi place si am cautat sa umplu acest deficit al practicii si al voluntariatului in sfera justitiei, impreuna cu colegii mei. Asa s-a nascut Asociatia "Youth for Justice". Am identificat o lacuna si am transformat-o in oportunitate! Aceasta, cred eu, este cheia spre o Romanie mai buna!

Studentie: Implicarea ta ca voluntar s-a continuat si in acest mare centru universitar. Care au fost primii pasi?


C.P.: Dupa cum spuneam si mai sus, am identificat o nevoie si am inceput sa gasim solutii la ea. De fapt, ideea de a face ceva voluntar, in Bucuresti, era singura solutie pentru mine, de a ma integra aici, cu atat mai mult cu cat, urma sa ma implic practic in domeniul meu de interes, in ceea ce-mi place.
Mi-aduc aminte, desi nu au trecut zeci de ani, dar parca atatia sunt, la cate am facut din primavara lui 2009 pana in prezent, ca umblam de la o institutie la alta, de la un ONG la altul sa le explicam cat de grozavi urma sa fim si cate lucruri fumoase urma sa facem..., desi nici nu existam pe atunci legal. Reactiile lor erau stranii de multe ori si mereu se finaliza discutia cu "cand va legalizati, veniti si semnam protocolul de colaborare si dam drumul la treaba". Sunt foarte convinsa ca nu au fost multi cei care credeau ca intr-adevar ne vom si intoarce cu ceea ce am promis. Oricum, ar fi fost interesant sa ii fi pozat in momentul in care i-am anuntat ca le vom trimite voluntarii..., intr-un sistem carceral care pana atunci nu mai avusesera un voluntariat structurat!




Studentie: In prezent esti presedinte al asociatiei Youth for Justice. De unde a venit ideea acestei asociatii? Cine au fost cei care te-au sprijinit cel mai mult?



C.P.: Eh, asta cu presedintele a ramas asa, caci ai mei colegi m-au pus la zid si mi-au lipit eticheta asta pe frunte, insa am facut si fac de toate... probabil din cauza faptului ca dau mai mult din gura, mi-am primit si eticheta. Asociatia a venit mult mai tarziu dupa ce ideile noastre jonglau in aer. Stiam ca exista o pepiniera serioasa de studenti care doresc sa faca voluntariat in penitenciare si stiam deficitul de personal din acest mediu si atunci am definitivat acest Centru de Voluntariat pentru Justitie. O a doua idee, pleca din nevoia tinerilor preocupati de sfera justitiei, in a se face auziti si asa s-a nascut si PROBATION junior, o revista stiintifica virtuala pentru tinerii cercetatori. Si abia dupa ne-am gandit ca va trebui sa sustinem toate astea si legal si asa s-a nascut Asociatia "Youth for Justice", mai exact in Carrefour-ul din Grozavesti. Vorbeam la telefon cu una dintre colege, eu eram la raftul cu papetarie si ne jucam cu termenii si asa a iesit Youth for Justice. Sunt convinsa ca raftului aluia i se datoreaza o parte din rezultat...
Cat legat de sprijin... au fost colegii. De unul singur nu prea poti razbi. Nici Ghandi nu a fost singur, a inceput singur insa a finalizat cu zeci de mii de discipoli!




Studentie: In incheiere, te rog sa le trasmiti doua ganduri tinerilor care vor sa se implice in activitati de voluntariat!

#romaniansaresmart




C.P.: Voluntariatul este o nebunie frumoasa, asa cum spunea dl. Ioan Bala, Directorul General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor si din care te poti dezvolta enorm de mult. Eu una am invatat din acest voluntariat mai mult decat as fi putut invata vreodata din teorie. Teoria este cea care iti fundamenteaza actiunea, insa actiunea este cea care iti aduce bogatii de experiente. Am mai invatat ca numai facand ce-ti place ajungi sa te dezvolti, altfel vei stagna. Uneori nu e usor, dar e ingrozitor de revigorant pentru spiritul tau!
Daca ceea ce am spus mai sus era un prim gand, al doilea gand este ca numai activand ai premisele schimbarii a ceea ce nu-ti place! De multe ori ne complacem in situatia de a ne planga, fara insa a lua initiativa si a schimba contextul. Tot ceea ce suntem astazi se datoreaza schimbarilor de-a lungul timpului si aceste schimbari au avut un dram de voluntariat in ele!

Editor Studentie.ro: Gabriela Vovciuc

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00