studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Afla avantajele Bursei Guvernului Francez fata de Erasmus

Afla avantajele Bursei Guvernului Francez fata de Erasmus

Publicat: 14 Iul 2010 | Vizualizari: 16942

Franta este una din tarile preferate de tinerii romani atunci cand vor sa plece la studii in strainatate. Fie ca este vorba de calitatea studiilor din Franta fie de faptul ca multi romani sunt francofoni, parteneriatele franco-romane la nivel de universitate ofera destule oportunitati de a pleca la studii celor care vor sa isi depaseasca limitele si sa ajunga pe taramuri occidentale.

Cristina Podocea este o studenta care a indraznit de doua ori sa experimenteze un altfel de sistem de invatamant, o data ca student Erasmus si apoi ca beneficiar al Bursei Guvernului Francez.

Studentie.ro: Ne poti spune in primul rand de ce ti-ai dorit sa pleci la studii in afara? Te-a dezamagit ceva anume din sistemul nostru de invatamant?

Cristina Podocea
: Nu a fost vorba de o dezamagire ci de dorinta mea de a calatori si de a descoperi lucruri noi. De mica am fost indragostita de limba franceza si de Franta si deci mi-am dorit din tot sufletul sa pot ajunge acolo. Si, ca majoritatea studentilor romani, nu aveam posibilitatea de a-mi realiza visul decat obtinand o bursa.

In ceea ce priveste sistemul nostru de invatamant, nu am fost foarte nemultumita. Este adevarat ca se bazeaza prea mult pe teorie si prea putin pe practica, si ca este invechit in ceea ce priveste informatia si metodele. Totusi, cred ca iti ofera o formare care te ajuta apoi destul de mult (in special iti dezvolta capacitatea de a asimila informatii multe intr-o perioada scurta de timp).

Studentie:
Pe care din experientele tale de studii in strainatate ai recomanda-o cu caldura, experienta Erasmus sau Bursa Guvernului Francez?

C.P. : Fara indoiala recomand Bursa Guvernului Francez! In primul rand deoarece alocatia lunara (767 euro/luna 2010) pe care o primesti iti acopera aproape in intregime costul vietii (cu exceptia cazului in care optezi pentru Paris, care e foarte scump). In plus, exista si alte avantaje: excursii, posibilitatea de a cumpara un laptop si o imprimanta beneficiind de o rambursare a pretului de pana la 615 euro.

In al doilea rand, bursa este gestionata, pe teritoriul francez, de institutia numita CNOUS care se ocupa de tot ce tine de burse sociale, cazare, sprijin pentru tineri. Asta inseamna ca ai toate informatiile intr-un singur loc, plus ca se ocupa ei de incheierea asigurarilor si uneori iti ofera si cazare.

Ca Erasmus nu te bucuri de toate aceste avantaje. Bursa este gestionata de cei din Romania, deci informatia nu este intodeauna de calitate. In plus, bursa Erasmus nu acopera decat partial costul vietii in Franta (in functie de facultatea la care esti student(a) grantul este intre 315 si 450 euro pe luna).

Totusi, ca Erasmus poti pleca in oricare dintre anii de studii (Bursa Guvernului Francez se poate obtine numai pentru anul 2 de master [M2 in Franta]) si, adesea, in functie de facultatea la care mergi in Franta, beneficiezi de un `regim special` fata de studentii obisnuiti (mai ingaduitor).


Studentie.ro: Este mai complicata procedura de aplicare la una dintre aceste tipuri de bursa sau dimpotriva este destul de usor sa aduni toate documentele necesare?

C.P.: Ca pentru orice dosar de aplicatie, nimic nu este usor. Totusi bursa Erasmus este mai usor de accesat. Procedura de selectie depinde totusi foarte mult de facultate. La ASE, de exemplu, procedura presupune nu numai intocmirea unui dosar ci si trecerea unui test de limba si a unui interviu. Alte universitati, unde poate numarul de candidati nu este atat de mare, au proceduri bazate numai pe dosar.

In schimb, pentru Bursa Guvernului Francez, este destul de complicat sa aduni toate documentele. In primul rand, trebuie facuta dovada efectuarii a patru ani de studii. Avand in vedere ca sistemul Bologna presupune obinerea licentei dupa numai trei ani de studiu, trebuie obligatoriu sa fii inscris la un master in tara. Problema vine din faptul ca sistemul din tara este diferit de cel din Franta. In Franta masterul este impartit in doi ani distincti (M1 si M2) la sfarsitul fiecaruia obtinand o diploma. In Romania, masterul este de doi ani indivizibili. Ceea ce inseamna ca, in general, trebuie sa renunti la masterul din tara in momentul obtinerii bursei (facultatea probabil nu-ti va recunoaste anul in Franta deoarcere, spre deosebire de Erasmus, mobilitatea nu se mai face in baza unui acord intre cele doua universitati).

In afara de asta, dosarul pentru Bursa Guvernului Francez trebuie sa includa obligatoriu o diploma recunoscuta atestand nivelul de cunoastere al limbii franceze (minim nivel B2), copii traduse si legalizate ale diplomelor, notelor si certificatelor obtinute si un proiect profesional foarte bine argumentat (pe marginea caruia se va discuta foarte amanuntit in timpul interviului).

Studentie: Ce ti-a ramas mai adanc in minte din tot ce ai trait in Franta, studiile sau experienta de viata pe care ai acumulat-o acolo?

C.P. :
Cu siguranta experienta de viata mi-a ramas adanc intiparita in minte! Studiile, evident, au insemnat o noua provocare si mi-au intregit formarea. Dar cel mai marcant este traiul printre straini. Trebuie sa te integrezi intr-o lume noua, cu valori adesea diferite de ale tale. La inceput, socul este destul de mare. Sunt lucruri marunte, de zi cu zi, de care te lovesti si care te schimba (de exemplu strictetea orarelor de functionare a magazinelor si restaurantelor).
Apoi, cunosti multi tineri, francezi si straini, si descoperi alte puncte de vedere, alte moduri de viata, alte perceptii.
Evident, este si multa distractie, multi prieteni noi, multe amintiri. Normal ca aceste lucruri raman mai adanc intiparite decat orele de curs, oricat de interesante ar fi ele.


Studentie: Regreti ceva anume din ce ai trait la studii in Franta? A fost exact asa cum ti-ai imaginat sau ai intalnit si oameni cu prejudecati fata de romani?


C. P.: De regretat nu regret nimic. Dar, acolo, `sur place` lucrurile sunt complet diferite fata de cum le vedem din tara. Nu este nici un taram al fagaduintei, nu este o lume perfecta. Si in Franta sunt probleme, sunt dificultati si DA m-am lovit de prejudecati si DA francezii sunt foarte obtuzi in gandire. Si nu au prejudecati numai fata de romani… ci fata de toate natiile !
De exemplu, o doamna mai in varsta, frantuzoiaca, imi povestea ca, la serviciu, colegii au incetat sa-i mai vorbeasca atunci cand fiul ei s-a casatorit cu o asiatica.

Studentie.ro: Ne poti spune te rog si daca eforturile financiare s-au dovedit destul de mari sau daca dimpotriva bursa iti era suficienta pentru cheltuielile de zi cu zi?

C.P :
In cazul Bursei Guvernului Francez, m-am descurcat fara probleme cu ceea ce mi-au date ei. Parintii mei nu mi-au dat nici un leu in plus.
Cu Erasmus este alta poveste. Bursa acopera numai partial costul vietii acolo. Cam jumatate.
Totusi, in ambele cazuri, trebuie luat in considerare faptul ca bursa o primesti dupa sosirea in Franta. Asta inseamna ca trebuie sa dispui de o suma de bani initiala, pentru a-ti acoperi costurile primelor saptamani.




Studentie.ro: Ce sfat ai dau unui student care vrea sa plece la studii in Franta? I-ai recomanda Universitatea la care ai invatat tu sau un obiectiv turistic must see?


C.P. : Universitatea la care am fost eu este relativ mica si putin cunoscuta, intr-un orasel mic in nord-estul Frantei (Nancy). Nu este o universitate prestigioasa insa era ceea ce imi doream eu, oferind un master in finante si spatiu european.

Ce sfat pot sa dau unui student dornic sa plece: sa se inarmeze cu multa rabdare si sa nu aiba asteptari prea mari. Se va lovi de multe dificultati si in Franta, mai ales la nivel birocratic. Si, un alt aspect pe care il consider important: sa vorbeasca frumos de Romania si sa faca cinste tarii sale. Prea multi romani care merg in afara denigreaza propria tara si astfel strainii ajung sa ne perceapa asa. Multi francezi au fost surprinsi cand le-am vorbit de frumusetile tarii, de obiceiurile noastre, de caldura oamenilor din Romania. Si au fost surprinsi sa descopere aceste lucruri in mine si prin mine.

#romaniansaresmart



Un obiectiv turistic nu stiu daca pot recomanda. As recomanda, dimpotriva, sa evite obiectivele turistice "must see"si sa mearga in colturi ascunse ale oraselor, unde poti descoperi adevarata viata locala.

Acest articol apartine www.studentie.ro si intra sub incidenta legii copyrightului!

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-03 00:00:00