studentie.ro  » diverse » stiri » Prima motocicleta? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le faci

Prima motocicleta? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le faci

Publicat: 19 Sep 2022 | Vizualizari: 191

Dacă te-ai decis să achiziționezi și să conduci o motocicletă, fie din motive ce țin de mobilitate, fie doar pentru distracție, te ajutăm cu 5 sfaturi practice despre ce implică achiziția, întreținerea și utilizarea unui asemenea mijloc de transport, pentru ca tranziția de la pieton (sau șofer) să fie mai ușoară.

1. Permisul de conducere

Motocicletele necesită o categorie specială (A, A1, A2, AM), în funcție de viteza constructivă a acestora, de cilindree, sau dacă dispun sau nu de ataș. O simplă căutare pe internet ne va îndruma către multe școli de șoferi ce oferă sprijin în obținerea permisului moto. Acesta este obligatoriu și se obține precum cel auto, după un număr de ore de practică, după studiu, test scris și test practic. Deși condusul unei motociclete este o plăcere, aceste mijloace de transport se supun regulilor de circulație pe drumurile publice, deci ca atare, va trebui să obținem actul legal ce ne permite utilizarea acestora.

Se recomandă o discuție prealabilă cu un instructor sau cu un motociclist experimentat, pentru a vedea exact care sunt pașii de urmat în vederea obținerii permisului moto.

2. Capacitatea motorului

Indiferent dacă ești interesat de un model nou sau cauți motociclete second hand, va trebui să alegi cu atenție capacitatea motorului. Ca și la mașini, cu cât cilindreea este mai mare, cu atât motocicleta va fi mai puternică, prețul acesteia va crește, precum și consumul sau costurile de întreținere. Dacă vei face drumuri lungi prin țară, atunci o motocicletă de talie mare este mai potrivită, acestea venind și cu spații generoase de depozitare, iar pe de altă parte, dacă vrei doar un mijloc rapid de a merge către și de la muncă, ar fi indicat să te orientezi către o motocicletă mică (sau chiar un scuter).

Informează-te de pe site-urile de profil sau cele ale producătorilor, pentru a vedea exact ce costuri implică un anume model și dacă acesta este alegerea optimă pentru nevoile tale.

3. Costum și cască

Siguranța trebuie să fie prioritară, aspectul acesta fiind mai important decât toate celelalte. Accesoriile adecvate ne pot salva viața, în cazul unei situații neprevăzute. Investește într-o cască de calitate, plus un costum complet echipat cu toate protecțiile necesare, nu neglija acest aspect. Indiferent de experiența unui conducător moto, toți trebuie să poarte echipamentul corect, pentru a evita consecințe neplăcute, uneori ireversibile.

4. Întreținere și mentenanță

Servisarea corectă a unei motociclete aduce numai beneficii, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung. Astfel, efectuând serviciile de întreținere în locuri autorizate, de către personal specializat, vom prelungi durata de viață a motorului, vom putea pleca la orice drum fără emoții, vom proteja propria noastră siguranță, precum și cea a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic și ne vom putea bucura mai mult de plăcerea oferită de condusul motocicletei.

Reviziile trebuie efectuate la timp, de către mecanici certificați, piesele trebuie achiziționate fie de la producător, fie de la parteneri agreați, iar verificarea motocicletei este o obligație, pentru a menține utilizarea în parametri standard de siguranță și confort.

5. Club motociclistic

Comunitatea moto este recunoscută pentru deschiderea membrilor săi, pentru sprijinul reciproc acordat, în diverse situații (sfaturi tehnice, ajutor efectiv, recomandări de trasee ș.a.m.d.). La început, este indicat să cauți fie clubul local al orașului tău, fie să te înscrii într-un club național, deoarece informațiile venite din aceste comunități pot fi de mare ajutor, precum și conexiunile, ce se pot dovedi relații benefice, uneori pentru toată viața. Aderarea la un club este facilă, iar avantajele sunt nenumărate.

Lumea moto este una fascinantă, iar prin urmarea unor cursuri specializate, obținerea permisului și alegerea unei motociclete adecvate, te vei putea bucura de această pasiune, pentru tot restul vieții!

Sursă foto: Unsplash

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-03 00:00:00