studentie.ro  » diverse » stiri » Plafonul pentru programul Noua Casa, aprobat de Guvern. Ce sume au la dispozitie romanii si care sunt conditiile!

Plafonul pentru programul Noua Casa, aprobat de Guvern. Ce sume au la dispozitie romanii si care sunt conditiile!

Publicat: 27 Ian 2023 | Vizualizari: 172

Veste buna pentru romanii care viseaza la o locuinta. Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Noua Casa 2023. Programul care a ajuns deja la a XV-a editie, are anul acesta un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare. Potrivit Ministerului Finantelor, de la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,3 miliarde lei. Autoritatile se asteapta anul acesta la o crestere a cererii.

Programul Noua Casa 2023

Este al cincisprezecelea an consecutiv, cand Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor, faciliteaza achizitia unei locuinte, alocand un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Finantarea se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, a transmis Ministerul Finantelor.

In cadrul programului guvernamental Noua Casa, dobanda creditelor este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adauga o marja fixa de cca. 2%. Creditul imobiliar prin programul Noua Casa se acorda pe o perioada de minim trei ani si maxim 30 de ani.

De asemenea, este impusa asigurarea imobilelor- Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) si Asigurarea facultativa a imobilului, cesionate in favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii, pe toata perioada de creditare.

Conditiile de inscriere in program raman la fel: fie nu detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita; fie detineti in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa.

Istoricul programului Noua Casa

Programul guvernamental a fost lansat in 2009 sub denumirea de Prima Casa, devenit ulterior Noua Casa. De la lansarea programului in anul 2009 pana la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,3 miliarde lei.

De la inceputul anului 2022 si pana la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate in total de 8.313 garantii in valoare totala de 1,13 mld.lei si 1.485 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,23 miliarde lei.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca este importanta continuarea programului “pentru segmentul de populatie reprezentat in principal de potentialii beneficiari tineri si foarte tineri (cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari incat sa poata sustine un proces rapid de economisire a avansului”.

Citeste continuarea accesand link-ul www.risco.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00