studentie.ro  » diverse » stiri » Paradox la Bursa locurilor de munca: se cauta meseriasi, dar Romania scoate someri cu diploma

Paradox la Bursa locurilor de munca: se cauta meseriasi, dar Romania scoate someri cu diploma

Publicat: 20 Mai 2022 | Vizualizari: 189

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza astazi Bursa Generala a Locurilor de Munca. Peste 31.000 de locuri de munca sunt oferite de angajatori.

Cele mai multe oferte sunt pentru meseriasi

Bursa Generala a Locurilor de munca este organizata in 76 de locatii din toata tara si se adreseaza tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca care doresc sa se angajeze sau sa isi schimbe locul de munca. La eveniment si-au anuntat prezenta si-au anuntat prezenta 1.841 de participanti, fiind oferite 31.230 locuri de munca.

Din totalul locurilor de munca oferite, 1.615 sunt adresate persoanelor cu studii superioare (de lunga si scurta durata), iar 15 vizeaza persoanele marginalizate social. Restul, sunt oferte pentru persoane cu studii gimnaziale, liceale, profesionale.

Analiza ofertelor angajatorilor scoate la iveala paradoxul de pe piata muncii din Romania. In continuare este bataie pe meseriasi, in general absolventi de scoli profesionale si licee cu profil tehnologic, dar acestia lipsesc. Pe de alta parte, Romania are peste 100 de universitati care scot anual pe piata muncii sute de mii de absolventi. Multi dintre ei devin din start someri cu diploma. In tara noastra, 2 din 10 absolventi de facultate nu isi gasesc loc de munca dupa ce termina studiile, Romania situandu-ne astfel la coada clasamentului din U.E., potrivit statisticilor oficiale ale Comisiei Europene. Cei care totusi reusesc sa se angajeze, ajung sa lucreze de multe ori in domenii care nu are nicio legatura cu studiile absolvite.

Meseriile cele mai cautate, potrivit ofertelor de la Bursa Locurilor de Munca sunt: muncitor necalificat - 5.006 locuri de munca, confectioner asamblor articole textile - 1.324 locuri de munca, manipulant marfuri - 972 locuri de munca, lucrator comercial - 968 locuri de munca, casier - 963 locuri de munca, lacatus mecanic - 883 locuri de munca, agent securitate - 786 locuri de munca, electrician - 744 locuri de munca.

IT-istii si economistii, vizati de companiile din Romania

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00