studentie.ro  » diverse » stiri » Investesti in criptomonede? Vezi cum declari veniturile si ce impozit si contributii platesti? ANAF a publicat ghidul pentru 2023.

Investesti in criptomonede? Vezi cum declari veniturile si ce impozit si contributii platesti? ANAF a publicat ghidul pentru 2023.

Publicat: 17 Feb 2023 | Vizualizari: 80

Interesul romanilor pentru criptomonede a crescut in ultimii ani. Un studiu realizat in 2022 de compania IPSOS Romania arata ca 4 din 10 romani detin sau au detinut criptomonede, iar 84% dintre romani aveau intentia de a cumpara criptomonede. Monedele virtuale preferate de romani erau Bitcoin, Ethereum si Dogecoin. Fenomenul este incurajat si de faptul ca mai multe companii din Romania ofera posibilitatea efectuarii de plati cu ajutorul criptomonedelor. Cei care investesc in acest domeniu, trebuie sa declare veniturile si sa achite impozit si contributii. ANAF a publicat ghidul privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala.

Regimul fiscal al criptomonedelor

Potrivit brosurii publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala reprezinta venituri impozabile, iar acesti romani au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Pentru veniturile din tranzactiile cu monede virtuale, se achita impozit, iar daca este depasit plafonul stabilit de lege pentru venituri din activitati independente se achita si contributii. Astfel, potrivit ghidului transmis de ANAF, pentru veniturile din transferul de criptomonede, impozitul pe venit datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.

Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei. Termenul de plata a impozitului pe venit este termenul limita de depunere a Declaratiei unice.

Contributii datorate bugetului de stat pentru venituri din criptomonede

Pe langa impozit, romanii care fac profit cu monede virtuale trebuie sa achite si CASS. ANAF precizeaza:

- contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice. In anul 2023 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.000 lei lunar.

- baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este urmatoarea:

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00