studentie.ro  » diverse » stiri » Educatie financiara in vremuri tulburi. Cat economisim si cat investim? Cum calculam un fond de urgenta si de siguranta?

Educatie financiara in vremuri tulburi. Cat economisim si cat investim? Cum calculam un fond de urgenta si de siguranta?

Publicat: 18 Mar 2022 | Vizualizari: 215

Vremurile de criza, cele cu instabilitate si lipsa predictibilitatii scot la iveala nevoia de educatie financiara in Romania. Un studiu din 2020 arata ca suntem pe ultimul loc in U.E. la capitolul educatie financiara. Doar unul din cinci romani are notiuni financiare de baza. In aceste conditii, nu este de mirare faptul ca ne hazardam la cel mai mic semn de criza, ca facem cozi la benzinarii si supermarketuri sau ca ne apucam sa facem schimb valutar in cele mai proaste momente si iesim mereu in pierdere. Ne temem sa facem investitii, de cele mai multe ori nu stim sa ne gestionam economiile si cand vine vorba de servicii si produse bancare, facem alegeri la intamplare.

Ce arata studiile?

Educatia financiara este inca la nivel de fasa in Romania. Tara noastra ocupa ultimul loc in Europa, din acest punct de vedere, nivelul educatiei financiare fiind de 22%, comparativ cu media europeana de 52%. Specialistii avertizeaza ca nivelul scazut de educatie financiara reprezinta una dintre principalele bariere in dezvoltarea economica a unei natiuni. In general, pe romani ii preocupa sa aiba bani pentru mancare, medicamente si facturi la utilitati. Rar, cand fac economii, nu reusesc sa le investeasca si sa obtina profit. Nu mai vorbim despre faptul ca suntem campioni la a ne indatora peste masura.

RisCo intreaba, specialistul raspunde.Educatie financiara in vremuri tulburi.

Irina Chitu, analist financiar si director Finzoom, o platforma de consultanta, cotata drept una dintre cele mai bune platforme de servicii financiare, a explicat nevoia de educatie in plan financiar, in special in astfel de momente. Romanii vor sa se informeze, cauta surse si pun intrebari, problema este ca ar trebui ca aceasta forma de educatie sa apara de timpuri, din scoala. La noi, se manifesta mai mult la varsta adulta:In ultimii ani vad o preocupare din ce in ce mai mare pentru educatie financiara, ceea ce este imbucurator. Am vazut acest lucru in primul rand la utilizatorii comparatorului bancar pe care il reprezint si care implineste anul acesta 16 ani – articolele si sfaturile, ghidurile financiare sunt la fel de mult accesate ca si comparatiile de produse financiar-bancare, actualizate zilnic de la toate bancile. Semn ca oamenii se informeaza si compara toate produsele financiare, inainte de a lua o decizie. Si, de asemenea, am vazut cum creste interesul pentru educatie financiara pe retelele de socializare -unde sunt grupuri de educatie financiara cu zeci de mii de oameni, care participa activ, pun intrebari, comenteaza pertinent, cer si primesc solutii la problemele sau interesele lor. Apoi sunt din ce in ce mai multi cei care aleg sa participe la cursurile de educatie financiara pe care le organizam,

Citeste mai mult pe RisCo.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-01 00:00:00