Cum ajuta cititul sanatatea mintala?

Publicat: 01 Apr 2022 | Vizualizari: 221
Sănătatea mintală este un subiect destul de puțin dezbătut în public, astfel că multe dintre persoanele care sunt diagnosticate cu o astfel de tulburare ajung să sufere în tăcere. Mulți apelează la tratament medicamentos, alții la terapie, dar și multe persoane optează să citească diverse cărți, care să le ajute să își înțeleagă stările și să găsească soluții de rezolvare la astfel de probleme.
Prevenția în sănătatea mintală are o istorie de peste 100 de ani, mai exact, la început de secol XX a apărut noțiunea de igienă mintală. Prevenția reală în astfel de cazuri a apărut abia la finele anului 1980, când au fost identificați factorii care pot declanșa diverse tulburări - individuali, sociali, economici, de mediu.
Beneficiile cognitive ale lecturii au fost îndelung studiate de oamenii de știință, iar mulți dintre aceștia au observat că sănătatea noastră mintală poate fi mai ușor întreținută dacă citim în mod regulat. Dincolo de sănătatea mintală, cititul ne aduce și alte beneficii, printre care îmbogățirea culturii generale, stimularea imaginației, perfecționarea abilităților sociale și chiar creșterea nivelului de inteligență.
Cum îmbunătățește cititul sănătatea mintală?
Cititul poate preveni demența și apariția altor boli mintale
Cercetătorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, SUA, au arătat că persoanele vârstnice care obișnuiau să citească în tinerețe au un risc mai scăzut la apariția diverselor afecțiuni mintale. În plus, cititul în mod regulat poate întârzia apariția Alzheimer, în cazul persoanelor care au avut antecedente în familie.
Cititul crește empatia
Cu fiecare carte citită, persoana se va identifica cu personajul cărții, iar asta îl va ajuta să ăși crească nivelul de empatie în viața de zi cu zi. Mai mult, cititul îmbunătățește conectivitatea cortexului temporal stâng, ceea ce înseamnă că cititul păcălește creierul că execută o activitate mintală pe care, în viața reală, nu o întreprinde.
Cititul reduce stresul
Stresul este răspunzător pentru apariția multor boli, fapt ce crește semnificativ riscul de AVC sau boli de inimă. O variantă foarte bună pentru a-l reduce este să citim minimum 30 de minute în fiecare zi. Cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, au realizat un studiu în urma căruia s-a stabilit faptul că cititul reduce stresul cu până la 70%.
Cititul îmbunătățește calitatea somnului
Dacă suferi de insomnie, cel mai bine ar fi ca, înainte de culcare, să citești câteva pagini dintr-o carte. Cititul conduce la producția de melatonină, care va induce somnul și te va ajuta să visezi frumos.
Cititul te face inteligent
Nici nu încape îndoială! Cu cât citești mai mult, cu atât vei știi mai multe lucruri și vei fi capabil să porți discuții coerente, pe orice domeniu. În plus, cititul contribuie la îmbunătățirea vocabularului și la creșterea IQ-ului.
Dacă ești pasionat de lectură și pui accent pe sănătatea mintală, o bună alternativă de cărți este cea a autorului Gabor Mate. Cu mii de exemplare vândute în întreaga lume, autorul scrie despre problemele actuale cu care se confruntă societatea, în special cele legate de sănătatea mintală.
Un titlul atractiv este Când corpul spune nu, în care autorul a strâns poveștile a mii de pacienți, pentru a arăta legătura directă dintre stres și sănătatea noastră fizică și psihică. Prin cariera sa medicală de excepție, cartea trage un semnal de alarmă și este o pledoarie pentru medicina bio-psihosocială, care poate contribui semnificativ la vindecarea de anxietate și depresie.
O altă carte de referință a autorului este Minți împrăștiate - Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție - ADD - ADHD. Cartea oferă numeroase informații cu privire la această tulburare, astfel încât pacienții să înțeleagă că ADHD nu este o sentință pe viață. Prin intermediul acestei cărți autorul atrage atenția că este important crearea unui mediu propice vindecării, pentru a putea ajuta copiii și pacienții adulți să își amelioreze simptomele.
O carte la fel de apreciată este Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței, care prezintă o lume tulburătoare a consumului de droguri. Astfel, creează premisele pentru ca orice dependent de substanțe să meargă în căutarea ajutorului specializat. Problema are soluție și este de datoria pacientului să își dorească să se vindece.
Mai multe titluri ale autorului Gabor Mate sunt prezente pe site-ul Librex. Cărțile au prețuri speciale, iar livrarea se face prin curier rapid.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/YdvLUQgradA
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00