studentie.ro  » diverse » stiri » 150 de locuri disponibile in Programul de Internship al Guvernului Romaniei

150 de locuri disponibile in Programul de Internship al Guvernului Romaniei

Publicat: 13 Mai 2022 | Vizualizari: 329

Prin intermediul Programului oficial de Internship din acest an, 150 de studenți și tineri absolvenți au posibilitatea de a participa, timp de două luni, la un stagiu de practică în Guvern, ministere, instituții și autorități publice.

Studenții sau absolvenții de facultate aflați în căutare de joburi pe jobradar24 sau ejobs.ro și nu numai se pot înscrie la programul de internship organizat și în acest an de Guvernul României. În cadrul programului de internship din acest an, aflat la a IX-a ediție, sunt disponibile nu mai puțin de 150 de locuri. După cum apare într-un comunicat recent al Guvernului, în această săptămână s-a dat startul înscrierilor pentru Programul oficial de Internship, etapă ce se încheie în data de 10 mai.

Cum și când să te înscrii

Înscrierile se pot face pe platforma www.internship.gov.ro, unde fiecare candidat trebuie să-și creeze un profil, urmând ca o comisie să analizeze dosarele și să organizeze interviuri în baza cărora se va face selecția celor care vor deveni interni. Ediția a IX-a a programului de internship se va desfășura în perioada 11 iulie - 9 septembrie 2022.

De fapt, calendarul ediţiei 2022 a Programului oficial de Internship al Guvernului României este următorul:

- 11 aprilie - 10 mai: depunerea candidaturilor;
- 11 - 12 mai: evaluarea dosarelor;
- 13 mai: publicarea rezultatelor;
- 16 mai - 20 mai: evaluarea aplicațiilor;
- 23 mai: publicarea rezultatelor;
- 30 mai - 10 iunie: interviuri Skype;
- 13 iunie: anunțarea rezultatelor finale.
- 13 iulie: deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României;
- 9 septembrie: închiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României.

Cine se califică pentru participare

Pentru a putea participa la stagiul de practică oferit de administrația publică centrală, tinerii interesați trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- să aibă cetăţenia română;
- să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 27 de ani;
- să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- să nu lucreze în perioada desfășurării programului;
- să stăpânească cel puţin o limbă străină de circulație internațională (engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană etc.);
- să dețină cunoștințe în domeniul tehnologiei informației;
- să nu fi participat la ediţiile anterioare ale programului;
- să îndeplinească condițiile generale prevăzute de Legea nr. 176/2018 privind internshipul.

Aplicantul poate opta pentru maximum trei dintre locurile puse la dispoziție de organizațiile - gazdă, în ordinea preferințelor, atâta timp cât îndeplinește cerințele specifice postului. Selecția candidaților se va realiza de către Comisia de selecție constituită din angajați ai Secretariatului General al Guvernului și ai organizațiilor- gazdă participante la Programul Oficial de Internship al Guvernului României. Toate persoanele care au depus cu succes formularul electronic de înscriere la Programul Oficial de Internship al Guvernului României vor primi un răspuns, indiferent dacă aplicantul este admis sau respins. Rezultatele se vor publica pe www.internship.gov.ro. Pot participa și studenții din străinătate, dacă au cetățenie română. De altfel, o bună parte dintre internii primelor 8 ediții ale acestui Program studiau sau studiaseră la o universitate din străinătate. În ediția din 2015 au fost reprezentate 152 de universități din toată lumea, iar în ultimele ediții o bună parte din participanți au fost studenți sau absolvenți ai universităților din Europa, America de Nord și Asia. Programul este destinat și absolvenților. Poate participa orice persoană atât timp cât întrunește toate criteriile de eligibilitate. Programul de internship se desfășoară în temeiul contractului de internship și a fișei de internship cu respectarea activităților specifice stabilite în cadrul acestora și a regulamentelor interne aplicabile. Internii vor avea un program de lucru similar angajaților organizației - gazdă în care vor fi repartizați, cu obligația de a se implica în activitățile comune ale Programului Oficial de Internship al Guvernului României, dar și în activitățile specifice organizației-gazdă. Programul zilnic al internului va fi de 8 ore / zi, iar pentru elevii cu vârsta 16-18 ani va fi de 30 de ore pe săptămână / 6 ore pe zi, respectarea acestuia fiind o condiție pentru a putea beneficia de indemnizația pentru internship. Evaluarea activității internului se realizează pe baza unui referat de evaluare, întocmit de îndrumător, care va cuprinde descrierea activităților desfășurate de intern și modul de îndeplinire a acestora și care va fi transmis internului în termen de 7 zile lucrătoare de la data finalizării Programului Oficial de Internship al Guvernului României.

Pe perioada participării la programul de internship, internii vor beneficia de o indemnizație lunară echivalentă salariului minim pe economie. Dat fiind faptul că salariul minim a crescut în 2022, indemnizația de internship s-a mărit, fiind de 2550 lunar. Potrivit Executivului, “din 2013, când a avut loc prima ediție, în Programul de Internship al Guvernului României s-au implicat peste 75 de ministere, autorități și agenții guvernamentale, aproximativ1.500 de tineri și au fost desfășurate peste 300 de evenimente la care stagiarii au participat”.

Ce presupune internship-ul

Internul este persoana în vârstă de minimum 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă. Poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională. Acesta poate fi intern la mai mulți angajatori. Totuși, nu poate fi intern pe mai multe posturi din aceeași firmă decât dacă este vorba despre ramuri de activitate diferite.

În cazul internilor, Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație. Aceasta se asimilează veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului. Trebuie să fie cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, proporțională cu timpul efectiv lucrat. Cei care nu-și plătesc internii riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei. Pentru cei care lucrează cu interni, pe baza unor contracte de intership, pe care apoi le transformă în contracte individuale de muncă, primesc o primă de promovare în valoare de 4.586 lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raportului de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin doi ani.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00