STUFAT (OSTROPEL) DIN CARNE DE ORICE PASARE, DE MIEL, VITEL, VITA, PORC, IEPURE
calendar_month 05 Sep 2006, 00:00
Ingrediente:300-400 g carne, ceapa (50 g), 5 catei de usturoi, 1/4 l suc de rosii, 25 g faina, 10 fire ceapa verde sau usturoi verde, untdelemn, sare.Mod de preparare:Carnea se inabusa impreuna cu ceapa taiata marunt in 4-5 linguri de untdelemn. Dupa ce s-a fragezit bine carnea, se freaca faina cu sucul de rosii rece, adaugat cate putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase si apoi se toarna peste carne, completand sosul cu apa sau suc de rosii (in total, circa 500-600 ml). Se lasa sa fiarba cateva clocote ca sa se lege, apoi cratita se ia imediat de pe foc, adaugand usturoiul si sare, dupa gust. Ostropelul se poate servi cu piure de cartofi. Cand se foloseste ceapa sau usturoi verde, acestea curatate, spalate, se fierb intregi, cu frunze cu tot, in apa clocotita, circa 10 minute, pana cand se moaie bine, apoi apa se se scurge si se adauga in sos (in loc de apa simpla). Firele de ceapa sau usturoi (sau ambele), reci, se rasucesc in forma de cununite, cu diametrul de 4-5 cm, cu toate frunzele infasurate in jurul inelului format si se adauga in sos. Cine doreste le prajeste, 1-2 minute, pe ambele parti in 30 g unt sau 2 linguri untdelemn, apoi le adauga in sos. Ostropelul se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se ridice untdelemnul, sau se tine in cuptor, 5 minute.