MANCARICA DE MOMITE, CREIER SAU MADUVIOARA
calendar_month 05 Sep 2006, 00:00
Ingrediente:1/4 kg momite, creier, maduvioara de porc, vitel sau vita, 200 g ceapa, 80 g unt sau untdelemn, 100 ml vin alb sec, 100 ml suc de rosii, piper, o foaie de dafin, ienibahar sau nucsoara, coriandru, sare. Mod de preparare:Ceapa, taiata felii subtiri, se caleste in tot untul sau untdelemnul, impreuna cu o jumatate de lingurita cu sare, la foc mic, circa 10 minute, pana cand devine lucioasa, fara sa se ingalbeneasca; apoi se adauga cate un varf de cutit sau de lingurita din fiecare condiment (sau dupa dorinta), momitele si creierul sau maduvioara, taiate in bucati mai mari. Se prajesc, cate 5-6 minute, pe fiecare parte, la foc foarte mic, avand grija sa nu se arda ceapa. Tigaia sau cratita trebuie sa fie destul de incapatoare, ca sa le cuprinda pe toate, caci nu trebuie sa fie amestecate prea mult. Cand sunt destul de moi, se adauga vinul, sucul de rosii, foaia de dafin si sare. Mancarea se acreste, dupa gust, cu zeama sau sare de lamaie sau cu cateva picaturi de otet. Se lasa sa fiarba cateva clocote sau se introduce in cuptor, unde se lasa, 10 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Mancarica se serveste fierbinte, simpla, ca fel intai sau cu piure de cartofi, ca fel doi.