studentie.ro  » diverse » retete culinare » ALIMENTATIA SANATOASA

ALIMENTATIA SANATOASA

Publicat: 27 Oct 2006 | Vizualizari: 2116

Una dintre placerile vietii este aceea de a manca. In cazul in care trebuie sa renuntam la aceasta placere, avem un motiv de enervare.Nu este niciun rau in a gusta din toate minunile, dar, de la a gusta de pofta, pana la a manca pe saturate de colo si de dincolo, e cale lunga, iar kilogramele adaugate sunt greu de dat jos.Mult mai usor este sa va retineti de la cantitatile mici pe care le mancati zilnic decat sa faceti cure de slabire, greu de respectat si cu rezultate atat de relative. Exista posibilitatea ca fiecare dintre noi sa se testeze asupra alimentelor care provoaca foamea. De exemplu, unora dulciurile le taie foamea, altora, le-o accentueaza. Exista diferite metode de a compune un meniu. Important este sa-l alcatuim astfel incat sa fie pastrat echilibrul factorilor nutritivi. Lipsa echilibrului in continutul nutritiv si calitativ duce la subnutritie sau la obezitate.Necesarul unui organism care face un efort moderat pe zi este intre 2000-2500 calorii, ce trebuie consumate in 3 mese, fara a se sari peste niciuna dintre ele. De la o masa la cealalta, efortul consuma energie, pe care organismul si-o recapata prin alimentatie. Daca se sare peste o masa sau doua, atunci foamea este mai mare, consumul de alimente devenind si el mai mare. Stomacului ii este greu sa digere o cantitate mare de alimente. Timpul necesar pentru consumul energiei se reduce si plusul de energie, sub forma de grasimi, se va depune.Ideal ar fi ca in fiecare masa sa existe: 4 parti glucide (alimente care contin zaharuri), 2 parti proteine (carne, mezeluri, peste, lactate) si o parte lipide (grasimi de origine animala sau vegetala).Iata cum ar trebui alcatuita o masa:-o cruditate pentru vitamine;-o parte fiarta care are rolul de a micsora volumul alimentelor, dar le pastreaza calitatile fibrelor si care ajuta la buna functionare a intestinelor;-o portie de zaharuri lente, paine sau fainoase, deoarece caloriile pe care le dau acestea sunt consumate lent, dand energie intre mese;-o portie de zaharuri rapide (patiserie, ciocolata, miere);-carne sau peste;-lactate;-unt sau uleiuri, care sunt importante pentru ca ajuta la procesul digestiei.O masa ideala din punct de vedere al echilibrului in continut ar trebui sa fie formata din:- 55% glucide;- 30% proteine;- 15% lipide;- 1 ml de apa/1 calorie.Vara trebuie sa bem mai multe lichide, pentru ca o parte din apa din organism se pierde prin transpiratie. Apa nu conteaza in calculul caloric al ratiei alimentare, in schimb atentie la alcool, care intra in grupul glucidelor cu valoare maxima. Alcoolul nu trebuie sa depaseasca 10% din glucide, el fiind absorbit pe cai metabolice particulare, obligand organismul la un efort mare de oxigenare. Aceasta duce la cresterea in greutate, la cresterea colesterolului, la degradarea celulei nervoase sau a celei hepatice.Articol de Alina Ghica - redactia studentie.roArticolul poate fi preluat doar cu acordul studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00