studentie.ro  » diverse » i t  » Operatiunea Avalanche - 800.000 de domenii web au fost inchise, dupa o ancheta globala care a durat cinci ani

Operatiunea Avalanche - 800.000 de domenii web au fost inchise, dupa o ancheta globala care a durat cinci ani

Publicat: 02 Dec 2016 | Vizualizari: 755

Cinci persoane au fost retinute, 37 de imobile au fost perchezitionate si 39 de servere au fost ridicate in urma unor activitati desfasurate la cea mai ampla operatiune de lupta impotriva criminalitatii informatice desfasurate la nivel mondial, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de IGPR.

Potrivit IGPR, au fost identificate victime din 180 de tari ale caror calculatoare au fost infectate cu malware. De asemenea, 220 de servere au fost trecute offline prin notificari de folosire abuziva trimise providerilor de servicii de hosting.

Politia Romana a participat alaturi de autoritati de aplicare a legii din alte 29 de state, sprijinite de organizatii internationale de aplicare a legii, la operatiunea de lupta impotriva criminalitatii informatice.

Aceasta a fost cea mai ampla operatiune de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici.

In Romania, politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice din cadrul Inspectoratului au pus in aplicare ordonantele de ridicare de date informatice emise de procurorii DIICOT. Astfel, au fost ridicate 8 servere gazduite in Romania, ai caror clienti sunt cetateni straini.

Ordonantele de ridicare de date informatice au fost emise in urma unor solicitari de conservare emise de autoritatile judiciare din Germania, in baza prevederilor Conventiei de la Budapesta.

IGPR precizeaza ca gruparile infractionale foloseau infrastructura Avalanche inca din 2009 pentru activitati de tip malware, phishing sau spam. Acestea trimiteau saptamanal peste 1.000.000 de e-mailuri cu atasamente infectate sau link-uri catre victime.

Investigatia a inceput in 2012, in Germania, dupa ce mai multe calculatoare au fost infectate in urma unor atacuri de tip encryption ransomware (Windows Encryption Trojan), blocand astfel accesul persoanelor la datele de pe calculatoarele respective, se mentioneaza in comunicat.

Milioane de computere ale unor persoane fizice sau juridice au fost de asemenea infectate cu malware, permitandu-le astfel infractorilor care foloseau reteaua sa culeaga parole bancare sau de e-mail. Cu datele astfel obtinute, infractorii ar fi efectuat transferuri bancare din conturile victimelor. Reteaua era folosita de infractori si pentru campanii de recrutare a carausilor de bani, arata IGPR.

Investigatiile au durat cinci ani

La data de 30 noiembrie, in urma unei investigatii care a durat 5 ani, a fost lansata operatiunea "Avalanche", in urma careia a fost blocata activitatea unei retele de calculatoare prin intermediul careia erau lansate atacuri informatice.

Operatiunea a fost lansata de autoritatile judiciare germane si a fost sustinuta de actiuni desfasurate in alte 30 de state. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul Europol, Interpol, United States Attorney's Office for the Western District of Pennsylvania, the Department of Justice si FBI.

Prejudiciul estimat, doar in Germania, cauzat prin pagubele rezultate din atacurile informatice asupra sistemelor bancare online este de 6.000.000 de euro. Se estimeaza ca reteaua Avalanche ar fi infectat, zilnic, peste 500.000 de computere la nivel mondial.

De mentionat faptul ca in urma acestei actiuni computerele infectate nu vor fi curatate de malware, insa se blocheaza accesul infractorilor la unitatile informatice, eliberandu-le astfel de sub controlul membrilor gruparilor infractionale.

Tarile implicate in aceasta actiune sunt Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Belize, Bulgaria, Canada, Columbia, Finlanda, Franta, Germania, Gibraltar, Ungaria, India, Italia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Singapore, Suedia, Taiwan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii.
Via Ziare.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-11-28 00:00:00 - 2022-12-05 00:00:00