studentie.ro  » cariera » dezvoltare » A doua editie a atelierelor Universitatii Copiilor

A doua editie a atelierelor Universitatii Copiilor

Publicat: 03 Ian 2011 | Vizualizari: 1163

Universitatea Copiilor in parteneriat cu Universitatea din Bucuresti si cu sprijinul voluntar al cadrelor didactice ale facultatilor organizeaza in perioada noiembrie 2010 - aprilie 2011 cea de-a doua editie a atelierelor de studiu pentru "micii studenti" inscrisi in programul UNICO.

Acestea reprezinta contexte prin care, pe de o parte copiii se apropie de toate domeniile stiintei si cercetarii, coordonatorii programului UNICO sprijinindu-i in mod constant in a-si descoperi pasiunea si determinarea pentru cunoastere. Pe de alta parte, un alt scop al proiectelor UNICO este construirea unei adevarate echipe de viitori cercetatori care sa fie promovati atat la nivel national, in cadrul unei retele romanesti de Universitati ale copiilor respectate si sprijinite de intreaga comunitate, cat si la nivel european, in cadrul retelei EUCUNet.

Astfel, Universitatea Copiilor (UNICO) a organizat in luna noiembrie atelierul de matematica si informatica in laboratoarele Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii din Bucuresti, activitate destinata elevilor inscrisi in programul UNICO.

Acest atelier, realizat sub indrumarea Asociatiei Studentilor la Matematica si Informatica, vine in intampinarea "studentilor" Universitatii Copiilor care doresc sa invete si sa experimenteze participand la diverse activitati si aplicatii de matematica si informatica, laboratoarele fiind puse la dispozitie de catre Facultatea de Matematica si Informatica.

Studentii au fost impartiti in doua grupe a cate 15 elevi, ambele participand, pe rand, la cele doua ateliere. In cadrul atelierului de matematica, indrumatorii (studenti ai Facultatii de Matematica si Informatica) au propus diverse exercitii logice pentru a fi rezolvate de catre elevi, dar si jocuri interactive. In cadrul atelierului de informatica, elevii au invatat cum sa navigheze pe Internet, dar si bazele realizarii unei pagini web.

Sambata, 27 noiembrie 2010 Universitatea Copiilor (UNICO) a organizat atelierul de geologie si cartografie in laboratoarele Facultatii de Geografie a Universitatii din Bucuresti. Fondatorul Academiei de Munte, Iulian Soare, a sustinut cursul-atelier de geologie in Laboratorul de Mineralogie al Facultatii de Geografie a Universitatii din Bucuresti. Studentii UNICO au putut observa diferite esantioane de roci prezente in laborator, li s-a explicat formarea acestora si implicit a fost prezentata structura interna a Pamantului, tectonica placilor, toate pe intelesul copiilor si insotite de exemplificari pe calculator.

Atelierul de cartografie a fost realizat sub indrumarea lect. univ. dr. Gabriela Osaci-Costache, membra a catedrei de Geomorfologie - Pedologie din cadrul Facultatii de Geografie. In laborator, elevii au invatat principiile cartografiei, fiind studiate elementele de intocmire a hartilor. Partea aplicativa a acestui curs a constat in realizarea unei harti geomorfologice a Romaniei, astfel, cei mici au putut deprinde si abilitati de comunicare, organizare a muncii si de lucru in echipa.

In urmatoarea sambata, in ziua de 4 decembrie 2010, Universitatea Copiilor (UNICO) a organizat atelierul de cristalografie in laboratorul Facultatii de Geologie si Geofizica. Prof. dr. Barbara Soare a sustinut cursul-atelier de cristalografie in Laboratorul de Cristalografie al Facultatii de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti. Ajutati de materialele si aparatura cu care este dotat laboratorul, "studentii" UNICO au putut observa structura si proprietatile cristalelor. De asemenea, exercitiile practice desfasurate in cadrul cursului i-au ajutat pe micii elevi sa recunoasca si sa inteleaga cat mai bine substanta cristalina si amorfa.

In ziua de 11 decembrie 2010, Universitatea Copiilor (UNICO) a organizat atelierul de fizica la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti. Studentii UNICO au petrecut o zi in laboratoarele centrului de cercetare - dezvoltare pentru materiale si dispozitive electronice si optoelectronice din cadrul Facultatii de Fizica din Magurele.

Profesorii si studentii Facultatii de Fizica au sustinut cursuri-atelier in laboratoare de electronica, fizica nucleara sau fizica moleculara. Ajutati de aparatura din dotarea laboratoarelor, "micii studenti" UNICO au putut observa si intelege diferite procese din aceste domenii. Astfel, s-au facut experimente de acustica, circuite electrice, s-a observat cum functioneaza un transformator, cum se genereaza curentul, s-a detectat incarcarea pozitiva cu ajutorul electroscopului, s-a studiat dilatarea gazelor, li s-a explicat cum functioneaza laserul, dar si riscurile utilizarii acestuia.

Acestea au fost doar o parte a activitatii derulate cu sprijinul profesorilor si studentilor Facultatii de Fizica. La sfarsitul unei zile in care elevii au descoperit o parte din tainele stiintei, gazdele au rasplatit efortul copiilor oferindu-le cadouri si diplome tuturor participantilor. Pentru desfasurarea in conditii optime a programului, transportul catre sediul Facultatii de Fizica a fost asigurat cu sprijinul RATB si al Primariei Generale.

Programul UNICO in Universitatea din Bucuresti este derulat datorita implicarii active si voluntare a studentilor si profesorilor Universitatii din Bucuresti.

Sursa: Unibuc

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00