Cursuri de vara de limba romana
1/17007
calendar_month 14 Iun 2010, 00:00
Universitatea din Bucuresti organizeaza in perioada 1-15 august 2010 a 50-a editie a Cursurilor de vara de limba romana, de cultura si civilizatie romaneasca. Fondata de marele romanist Alexandru Rosetti in anii ’60, la Sinaia si condusa vreme indelungata de profesorul Boris Cazacu, Scoala de Vara a Universitatii din Bucuresti reprezinta cea mai veche initiativa a unei universitati romanesti de a promova limba si cultura romana in lume.

De-a lungul a jumatate de secol, Cursurile de Vara ale Universitatii din Bucuresti si-au castigat un binemeritat prestigiu prin participarea a numeroase cadre didactice universitare din tara si strainatate, precum si a unor distinsi academicieni, oameni de cultura, artisti.

In acest an, editia jubiliara a Cursurilor de Vara se va tine la Bucuresti, capitala Romaniei. Atestat in 1469, Bucurestiul a cunoscut intre cele doua razboaie mondiale o perioada de inflorire pe plan arhitectural si cultural, care i-a atras supranumele de „Micul Paris”. in prezent orasul are o populatie de peste 2.000.0000 de locuitori, fiind din punct de vedere demografic a sasea capitala din Uniunea Europeana.

Daca veti alege Bucurestiul, nu veti regreta! Veti descoperi un oras nu lipsit de farmec, cu cladiri de epoca si monumente istorice, dar si cu o viata urbana moderna si intensa: numeroase sali de concerte, teatre si cinematografe, institute culturale, sute de restaurante si cafenele, magazine moderne, parcuri, lacuri etc.

STRUCTURA PROGRAMULUI

A.Cursuri intensive de limba romana

- Cursurile intensive de limba romana pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectiva comunicationala, in sensul ca invatarea elementelor de lexic si gramatica va fi permanent subordonata unor scopuri interactionale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunostintele teoretice de gramatica si vocabular un scop in sine, ci punem accentul pe capacitatea cursantilor de a se exprima in situatii concrete de comunicare. Totodata, cursantii vor fi familiarizati cu principalele acte de vorbire (a formula scuze, multumiri, felicitari, complimente, a da un sfat, a exprima o emotie etc.) si cu stilul cultural de a vorbi al romanilor. in conformitate cu Pasaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizeaza formarea celor 4 competente fundamentale: intelegerea discursului oral, comunicarea orala, intelegerea textului scris, comunicarea scrisa.

- Cursurile de limba romana sunt tinute de profesori ai Universitatii din Bucuresti, specialisti in lingvistica si comunicare, avand o bogata experienta in predarea si testarea LRS (limbii romane ca limba straina) atat in tara, cat si in strainatate, in cadrul lectoratelor Romaniei din marile universitati europene.

- Cursantii vor primi ca suport de curs cate un manual, dar si numeroase alte materiale auxiliare (texte literare si nonliterare, ziare si reviste etc.), in functie de nivel si, in masura posibilitatilor, de optiunile individuale. Vor fi folosite materiale audio-video, in special pentru orele de ascultare. Fiecare sala de curs este echipata cu un calculator, instalatie de sonorizare, videoproiector si ecran.

- Cursantii vor fi impartiti in 3 sau 4 grupe, in functie de nivel, pe baza unui test initial de limba.

- Solicitantii sunt rugati sa specifice in fisa de inscriere nivelul de limba la care considera ca se gasesc. Nivelele de studiu sunt urmatoarele:

- Nivelul A1-A2 (elementar) urmareste achizitionarea unor structuri fonetice, gramaticale si lexicale de baza, legate de arii tematice cotidiene (de ex. • Sa facem cunostinta! • Cat e ceasul? • Pe strada • La supermaket • La piata • La restaurant • La banca / La casa de schimb • Vremea. Clima • La gara • La hotel • La telefon • Taxi!• Casa mea • Familia • Programul zilnic • La posta etc.). La sfarsitul cursului, cursantul va fi capabil sa interactioneze in situatii concrete si restranse de comunicare.



- Nivelul B1-B2 (mediu) urmareste aprofundarea elementelor de gramatica, extinderea si rafinarea vocabularului. Ariile tematice vor fi considerabil largite pe baza studierii unor texte literare de dificultate medie, a unor texte non-literare (in special jurnalistice), precum si prin exercitii de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio si televiziune). Cursantul va trebui sa devina un utilizator autonom al limbii, dezvoltandu-si atat competentele de intelegere a textelor, cat si pe cele productive.

- Nivelul C1 (avansat) urmareste consolidarea si rafinarea cunostintelor anterioare de gramatica, imbogatirea vocabularului (sinonime, antonime, terminologii de specialitate, particularitati ale romanei vorbite), a frazeologiei, insusirea registrelor stilistice ale romanei contemporane. Ariile tematice vor fi considerabil largite pe baza studierii unor texte literare de dificultate sporita, a unor texte non-literare (in functie de interesele cursantilor), precum si prin exercitii de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio si televiziune). Cursantul va trebui sa devina un utilizator experimentat al limbii romane, capabil sa se apropie de nivelul de performanta al vorbitorului nativ (C2).

- La sfarsitul programului, cursantii vor primi un certificat de participare. La cerere, acestia pot da un examen de atestare a competentelor lingvistice, dupa modelul Pasaportului lingvistic european. Certificatul de atestare a competentelor lingvistice va fi eliberat de Universitatea din Bucuresti. Costurile examenului sunt incluse in taxa de participare la cursuri.

- Orarul cursurilor de limba romana: 20 de ore / saptamana (4 ore pe zi), de la 9.30 - 13.30. in Romania, durata unei ore didactice este de 50 de minute.

B. Conferinte pe teme de cultura si civilizatie romanesca

Conferintele pe teme de cultura si civilizatie romanesca sunt tinute in limba romana de profesori universitari, oameni de cultura, artisti si sunt destinate cursantilor avansati. Astfel, la nivelul C1, de 3 ori pe saptamana programul de studiu se va desfasura intre 9 - 13.30 si va cuprinde 3 ore de curs de limba romana si 1 ora si 30 minute – conferinte pe teme de cultura si civilizatie romanesca.

C. Ateliere

Cursantii pot opta de 2 ori pe saptamana pentru unul dintre urmatoarele ateliere, desfasurate intre 17.00 – 18.30 (orele pot suferi modificari in functie de necesitati):

1. Listening intensiv: o activitate extrem de utila pentru cursantii avansati si interpretii de conferinta, ce urmareste perfectionarea abilitatii de intelegere a unor texte orale autentice.
2. Obiceiuri si traditii folclorice romanesti: un atelier destinat celor interesati sa cunoasca cultura traditionala romaneasca, aspecte folclorice si etnografice inedite.
3. Teatru: un atelier cu adevarat creativ care va ajuta sa va exprimati prin gest si mimica si sa va apropiati de limba romana prin joc si exercitii de improvizatie.
4. Cantece romanesti: un atelier relaxant pentru cei carora le place muzica si vor sa-si exerseze vocea.
5. Din secretele Gradinii Botanice a Universitatii din Bucuresti: pentru cei care iubesc florile este o ocazie ideala de a vedea si cunoaste o multitudine de specii botanice in ambianta unica a unui parc infiintat acum 150 de ani.

Solicitantii sunt rugati sa specifice in fisa de inscriere pentru care atelier opteaza.

D. Proiectii de filme romanesti cu titrare in limba engleza

Filmele vor fi proiectate de 2 - 3 ori pe saptamana in cladirea universitatii. Fiind titrate in limba engleza, filmele se adreseaza tuturor cursantilor, indiferent de nivelul de studiu. Sunt selectate filme care apartin ultimei generatii de regizori romani, premiati la marile festivaluri internationale (Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristian Nemescu, Florin Serban s.a.)

E. Program cultural si excursii

Programul cultural include vizite la muzee, plimbari si activitati recreative in parc (Gradina Botanica, parcul Herastrau), o serata muzicala, turul Bucurestiului si al imprejurimilor (Palatul Mogosoaia), 2 excursii de 1 zi (cu pranzul inclus) organizate in week-end-uri.

F. Cocktail-uri si seri multiculturale

Organizatorii ofera un cocktail de bun venit si unul la incheierea cursurilor. Cursantii sunt invitati sa organizeze 2 seri multiculturale in care sa prezinte imagini, obiceiuri si traditii, obiecte caracteristice, eventual mancare si bautura din tarile lor de origine.

Cazarea

Cursantii vor fi cazati intr-un hotel de 3 stele, aflat in apropirea Rectoratului Universitatii din Bucuresti. Exista doua variante de cazare in functie de optiuni: camera single si loc in camera dubla (camera va fi impartita cu un alt cursant). Camerele sunt dotate cu aer conditionat, televiziune prin satelit, telefon, acces internet (wireless) gratuit (pentru laptop personal), minibar, baie cu cabina de dus si bidet, uscator de par. Micul dejun de tip bufet suedez este inclus in pretul camerelor.

Locurile

Cursurile de limba romana, conferintele si atelierele se vor tine la Facultatea de Litere, strada Edgar Quinet no. 5 - 7, telefon / fax: 0040 21 313 43 36 ; 0040 21 314 61 77. Facultatea de Litere se gaseste in inima Bucurestiului, la o distanta de 15-20 de minute de mers pe jos fata de Hotelul Siqua sau la 7-10 minute cu autobuzul (nr. 336) sau cu troleibuzul (nr. 61, 69, 90, 91) (3 statii).

Conditii de inscriere

Pentru a va inscrie la Cursurile de Vara ale Universitatii din Bucuresti, va trebui depuneti:

- o cerere de inscriere
- curriculum vitae
- o copie a pasaportului / cartii de identitate

Actele necesare vor fi trimise prin e-mail sau fax catre:

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI,
36-46, Mihail Kogalniceanu Bd.,
050107 Bucuresti – Romania,
tel.: (0040 21) 307 73 21; 307 73 22
fax: (0040 21) 315 19 42; 313 17 60

Adrese e-mail de contact (pentru formalitati administrative):

externe@unibuc.eu
carmen_batatorescu@yahoo.com

Data de depunere a cererii de inscriere: (preferabil) pana la 1 iulie 2010

Costuri
Taxa de participare variaza in functie de optiunea de cazare.

1. in cazul optiunii pentru un loc in cameara dubla, taxa este 750 de euro.
2. in cazul optiunii pentru camera single, taxa este 950 de euro.

Taxa de participare acopera: inregistrarea participantilor, cazarea cu micul dejun inclus (bufet suedez), cursuri, conferinte, ateliere, 2 cocktail-uri, 2 excursii (cu pranzul asigurat), activitatile culturale incluse in program, manuale si materiale auxiliare pentru cursuri, examenul final de atestare a competentelor lingvistice.

Taxa de participare NU acopera: masa de pranz si cina participantilor, servicii aditionale la hotel (minibar, room-service, telefoane, spalatorie etc.), transportul international sau intern, taxa de viza (daca este cazul). Participantii sunt sfatuiti sa detina asigurare de sanatate de tip international. Organizatorii nu sunt responsabili pentru costurile de spitalizare sau alte servicii medicale.

Taxa de participare va fi achitata in ziua sosirii la Bucuresti cu card bancar sau in numerar.

Informatii utile

- Participantii din urmatoarele state NU au nevoie de viza pentru Romania: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, Costa Rica, Coreea de sud, Croatia, Guatemala, Israel, Japonia, Mexic, Monaco, Noua Zeelanda, Nicaragua, Panama, Paraguay, San Marino, SUA, statele Uniunii Europene, Uruguay, Venezuela s.a. Lista statelor ai caror membri au nevoie de viza pentru intrarea in Romania se poate consulta pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
- Participantii pot lua masa de pranz si cina in numeroasele restaurante / fast-food-uri aflate in vecinatatea universitatii. Costul unei mese variaza intre 20 RON (aprox. 5 euro) la fast-food si 30-40 RON (aprox. 8-10 euro) la restaurant.
- in luna august, in Bucuresti vremea este foarte calda. Temperatura medie este de 23-25 °C, dar maximele pot urca pana la 30-35 °C. Cursantii sunt sfatuiti sa-si ia imbracaminte adecvata pentru a se simti confortabil in clima Bucurestiului.
- Cursantii vor fi instruiti in legatura cu modul in care sa-si pazeasca bunurile personale si actele. Ca in orice mare oras, in Bucuresti hotii de buzunare pot opera in zonele aglomerate sau in mijloacele publice de transport. Universitatea din Bucuresti nu isi asuma responsabilitatea pentru obiectele / banii / actele pierdute sau furate.


Precizari pentru participanti


Organizatorii Cursurilor de Vara vor oferi cursantilor o mapa ce va contine: lista participantilor, informatii utile despre Bucuresti, materiale promotionale despre Universitatea din Bucuresti, un program amanuntit al activitatilor didactice si culturale. Orice schimbare neprevazuta survenita in program va fi adusa la cunostinta cursantilor in timp util. Secretariatul si directoarea Cursurilor de Vara vor fi permanent la dispozitia cursantilor pentru solicitari si sugestii.
Cursantii au obligatia:

- sa participe la cursurile de limba romana
- sa audieze conferintele (cursantii de nivel C1)
- sa se inscrie intr-unul dintre ateliere
- sa ia parte la excursiile de studiu

Pentru informatii suplimentare legate de programul de studiu / cultural, puteti contacta pe Directoarea Cursurilor de Vara: conf. dr. OANA CHELARU - MURARUS (murarus_on@rdslink.ro).

Sursa: Unibuc