Te-ai gandit sa lucrezi de acasa? Ce trebuie sa stii inainte
3/33142
calendar_month 06 Mai 2014, 00:00
Te gandeai ca ai fi norocos sa poti munci de acasa, in confortul asigurat de canapeaua sau patul din dormitor, fara sa stai tintuit ore in sir la un birou? Munca la domiciliu nu este tocmai "lapte si miere" pentru angajati. Are costuri ascunse, te izoleaza social, te predispune la depresie si iti scoate in cale nenumarate provocari si probleme. Iata de ce nu este cel mai avantajos sa muncesti de acasa!
Muncesti mai mult decat la birou!
Munca la domiciliu nu este o relaxare totala. Sigur ca iti permite sa te trezesti mai tarziu, sa economisesti timpul pierdut pe drumuri, dar dincolo de toate acestea, te face sa ratezi mai usor deadline-uri si sa "stai peste program", pentru a-ti termina treburile. Cand stai acasa, exista o multime de factori care-ti distrag atentia de la munca si te imbie la mai multa relaxare sau... pierdere de vreme - televizorul, muzica, telefonul, pregatirea mesei, vecinii, prietenii etc.
Cheltuiesti mai multi bani!
Te poti gandi ca scutirea banilor dati pe transport, mancare, sucuri, cafele si alte tentatii care iti ies in cale la birou te-ar putea ajuta sa faci economii. In realitate, foarte putini isi dau seama ca munca la domiciliu are o multime de costuri ascunse, pe care nu le resimt imediat, ci pe termen lung: mancare (crezi ca daca stai acasa, nu mai mananci?!), energie electrica, consum de apa, uzarea laptopului, a mobilierului si nu in ultimul rand, afectarea sanatatii!
Esti tentat sa mananci mai mult si mai prost!
Gandul la munca iti va fi perturbat constant de bunatatile care se ascund in frigider sau in camara. Drumurile la frigider se vor indesi, iar tu vei manca mai mult decat ai nevoie, riscand sa te ingrasi si sa-ti pui in pericol sanatatea.
Pierzi controlul asupra pauzelor!
Atunci cand esti acasa si te simti confortabil in pat sau canapea, tinzi sa pierzi controlul asupra a ceea ce ai de facut pentru serviciu si sa lenevesti mai mult decat ar trebui, ba chiar sa tragi si un pui de somn intre doua telefoane si un e-mail. Nu doar productivitatea muncii tale are de suferit, ci si calitatea acesteia. De fiecare data cand iti intrerupi munca, iti pierzi concentrarea si atentia la ceea ce ai de facut si risti sa faci greseli majore.
Te simti singur si izolat!
Riscul de depresie este mai mare atunci cand lucrezi de acasa. Lipsa interactiunii cu sefii, colegii si personalul de la birou te predispune la anxietate si iti afecteaza sanatatea emotionala.

Foto: Blogs.nature.com