Cum sa iti intervievezi intervievatorul
3/34542
calendar_month 02 Sep 2014, 00:00
Starea de nervozitate resimtita inaintea unui interviu de angajare nu trebuie sa iti amorteasca capacitatea de dialog. In fond, interviul este o forma de comunicare, iar aceasta trebuie sa se desfasoare in ambele sensuri. Iata cum poti inversa rolurile in timpul unui interviu de angajare!

Mai mult decat o targuiala

Nu esti prezent la un interviu de angajare doar pentru a te expune ca o marfa in targ in incercarea de a obtine acceptul cuiva asupra calitatilor tale. Este in acelasi timp o sansa de a cunoaste sistemul de reguli care guverneaza compania sau institutia respectiva si de a-i cunoaste pe oamenii de acolo. Pana la urma, acceptul pentru job trebuie sa ti-l dai chiar tu!

Fii tu insuti!

Pregateste-te sa arati bine atunci cand te vei prezenta la interviu, dar reteta cea mai buna este sa fii tu insuti. Cu limitele de rigoare, bineinteles, dar fara a sta crispat in fata intervievatorilor tai.

Verifica postul

Descrierea unui job in cadrul companiei s-ar putea sa ti se para anosta si, in fapt, chiar este posibil sa nu iti spuna prea multe. Este posibil ca abilitatile tale sa te recomande pentru o alta pozitie disponibila in companie. Asigura-te ca postul pentru care esti intervievat corespunde cu ceea ce iti doresti tu.

Observa atmosfera

Studiaza cu atentie decorul din birou pentru a-ti da seama de stilul de lucru al acestor persoane. Un mobilier robust, cu unghiuri drepte denota intransigenta si lipsa umorului. Poti sa iti dai seama astfel daca este cazul sau nu sa pigmentezi discutia cu mai multe elemente despre tine sau eventual cu o gluma care sa destinda atmosfera.

Nu pastra intrebarile pentru tine

Nu uita ca esti in aceeasi masura in stare sa evaluezi si tu oferta celor care doresc sa te angajeze, deci nu pastra nelamuririle pentru mai tarziu. Pune intrebari directe fara sa te jenezi. Poti incepe cu una referitoare la pozitia pe care urmeaza sa o ocupi: "Cum a ajuns acest post liber?". Poti afla astfel si daca postul este nou creat, daca cineva a fost concediat sau daca a plecat de bunavoie.

Foto: toptenstuffs.com

Marius Jianu